Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας και όλες οι Απαντήσεις από τους Ειδικούς της Θέρμανσης

4/11/2014 - Μετακόμισα πρόσφατα σε διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου. Αν κ τις προάλλες άναψα τη θέρμανση παρόλα αυτά τα σώματα δε θερμάνθηκαν, δε ζεστάθηκαν ποτέ. Ποιο ειναι το πρόβλημα; Ισως ειναι ο καυστηρας; Να σημειώσω οτι το διαμέρισμα ειναι καινούριο και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Εφόσον το Διαμέρισμα είναι καινούριο και δεν έχει κατοικηθεί ποτέ ξανά υποθέτω πως είναι και πρόσφατη κατασκευή. Όταν σας το παρέδωσαν οι ιδιοκτήτες  δεν κάνατε δοκιμή λειτουργίας της θέρμανσης; Καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με το ιδιοκτήτη και να σας ενημερώσει  σχετικά. Ίσως κάποιο κομμάτι της εγκατάστασης να μην έχει ολοκληρωθεί. Να επικοινωνήσει με τον εγκαταστάτη να έρθει για έναν τελικό έλεγχο. Τεχνικά μπορεί να συμβαίνουν πολλά, απλά ή πολυσύνθετα. Ας μην μπούμε σε αυτή την διαδικασία γιατί περισσότερο θα μπερδευτείτε παρά θα λύσετε το πρόβλημά σας. Αν δεν καταφέρετε να βγάλετε άκρη τότε ξαναμιλάμε.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

11/11/2014 - καλησπέρα! Θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας σε δύο θέματα: 1. Εδώ και λίγες μέρες η πολυκατοικία μας και ο κήπος μυρίζουν έντονα υγραέριο (νομίζω) και έχουμε καταλάβει ότι κάποιος ένοικος έβαλε σόμπα - επιτρέπεται; Είναι αναμενόμενο να μυρίζει τόσο πολύ; 2. Απέναντι ακριβώς από τον 2ο όροφο υπάρχει φουγάρο καυστήρα μονοκατοικίας - το βράδυ μυρίζει αφόρητα! Τι πρέπει να κάνω ως διαχειρίστρια και ένοικος; Ποιος μπορεί να ελέγξει εάν είναι νόμιμο;
Ευχαριστώ θερμά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε καλώντας τηλεφωνικά στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής) ώστε να σας κατευθύνουν ανάλογα. Όσον αφορά, την σόμπα υγραερίου που αναφέρεστε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιτρέπεται η χρήση αυτής εντός του διαμερίσματος.  Ωστόσο, δείχνει υπερβολικό, να σας μυρίζει υγραέριο στον κήπο, και αυτό να προέρχεται από διαμέρισμα. Σε αυτήν την περίπτωση, το διαμέρισμα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.  Σχετικά με το απέναντι διαμέρισμα θα πρέπει να έρθει τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ.  Οι ίδιοι θα σας κατευθύνουν τι πρέπει να γίνει.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

07/12/2014 - Παρακαλω απαντηστε μου που τοποθετητε ο αισθητηρας θερμοκρασιας του ελεγκτη καυστηρα πολυκατοικιας. Υπαρχη διαφωνια αν τοποθετητε στο ισογειο στον ακαλυπτο χωρο η΄΄ στην προσοψη της πολυκατοικιας η΄΄στον 3ο οροφο η΄΄ στον 6ο οροφο.Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Η απάντηση δίνεται με απόλυτη ορθότητα από τον Κατασκευαστή του Ελεγκτή αντιστάθμισης.  Κάθε Κατασκευαστής παρέχει με την αγορά του προιόντος εγχειρίδια εγκατάστασης και λειτουργίας. Στο εγχειρίδιο εγκατάστασης ο Κατασκευαστής αναφέρει σίγουρα το σωστό σημείο τοποθέτησης του Εξωτερικού Αισθητηρίου.  Από την εμπειρία μου, συνήθως τοποθετείται στο 1/3 ή στο μέσον του ύψους του κτιρίου.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

31/12/2014 - ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!ΕΧΩ ΜΟΝΟ ΟΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΥΣΤΗΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΧΕΙ ΕΦΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΖΑΙΣΤΕΝΗ ΜΟΝΟ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΤΗ ΦΤΑΙΕΙ????ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Το πιθανότερο είναι να έχει εγκλωβιστεί φυσαλίδα αέρα στο σώμα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε ξανά με συνεχείς  εξαερώσεις.  Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, περιστρέψτε το κομβίον επιλογής της ταχύτητας του κυκλοφορητή στο μέγιστο και τότε κάντε εξαέρωση. Κάντε αυτό για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (περίπου 5 λεπτά) και στην συνέχεια επαναφέρετε τον κυκλοφορητή στην προηγούμενη κατάσταση. Επαναλάβετε την διαδικασία μερικές φορές. Αν δείτε ότι το πρόβλημα, καλό θα είναι να καλέσετε έναν εξειδικευμένο τεχνικό να σας λύσει το πρόβλημα.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

02/01/2015 - Νοικιάζω ένα διαμέρισμα 32τ.μ. ενιαίος χώρος-studio,σε παλια 5οροφη πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση. Το διαμέρισμά μου είναι ανακαινισμένο πλήρως κι εχει μόνο μια μπαλκονόπορτα μονή με συγχρονα κουφώματα,νότιου προσανατολισμού.Ανατολικά και δυτικά του διαμερίσματος υπάρχουν άλλα διαμερίσματα,οποτε δεν υπάρχουν απώλειες.Θα επιθυμούσα να μου προτείνετε ένα οικονομικό όσο το δυνατόν τρόπο θέρμανσης,διότι είμαι άτομο που κρυώνει αρκετά και το καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης (όποτε το ανάβουν) δε με καλύπτει.Επίσης αποκλείεται η λύση του κλιματιστικού διότι με ενοχλεί στο αναπνευστικό.Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και αναμένω τις συμβουλές σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Η καλύτερη λύση για την περίπτωσή σας είναι η κλασσική θέρμανση με θερμαντικά σώματα, αισθητικής που να ταιριάζει στο περιβάλλον του χώρου. Είναι πλέον γνωστό ότι η θέρμανση χώρων με τα κοινά θερμαντικά σώματα είναι μια μέθοδος από τις πιο υγιείς και αποδοτικές. Τώρα, ως καύσιμο, θα ήταν καλύτερο για οικονομία χώρου πρώτον, αλλά και για την βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας δεύτερον, να χρησιμοποιήσετε φυσικό αέριο ή οικιακό υγραέριο με δύο φιάλες.  Και στις δυο επιλογές, θα κάνετε χρήση επίτοιχου λέβητα αερίου, με αποτέλεσμα μεγάλη οικονομία χώρου και εξαιρετική οικονομία. Επιπλέον, σας δίνεται η δυνατότητα να απολαμβάνετε άμεσα και σε συνεχή ροή, ζεστό νερό χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να κάνετε χρήση Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

05/01/2015 - Γεια σας θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Είμαι νέος ενοικιαστής σε πολυκατοικία και το μόνο μέσο θέρμανσης είναι η αυτόνομη θέρμανση της πολυκατοικίας. Παρόλα αυτά ο διαχειριστής κρατά τον κεντρικό διακόπτη της θέρμανσης κλειστό επικαλούμενος πως πολλοί από τους ενοικιαστές δεν επιθυμούν να πληρώνουν τα πάγια. Εγώ δεν έχω δικαίωμα να χρησιμοποιώ την αυτόνομη θέρμανση του διαμερίσματος ? Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ? Σε περίπτωση που λυθεί το ανωτέρω ζήτημα ποιες είναι οι προυποθέσεις για να βάλουμε πετρέλαιο ? Πρέπει ν συμφωνει όλη η πολυκατοικία για να βάλουμε πετρέλαιο ? Επαναλαμβάνω το σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας είναι αυτόνομο με ωρομετρητή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Ο διαχειριστής οφείλει να ενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης όποια και αν είναι τα προβλήματα. Ο εσωτερικός κανονισμός της πολυκατοικίας δεν προβλέπει, την παύση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης όταν κάποιοι από τους κατοίκους αρνούνται να εναρμονιστούν με τους Νόμους της Πολυκατοικίας και του Κράτους. Αν δεν  μπορεί να βρει λύση, να αναθέσει σε νομικό το πρόβλημα, και να πάρει αυτό τον δρόμο του μέσω της δικαστικής οδού. Πάντως, πάντα υφίστανται λύσεις για κάθε πρόβλημα πριν καταλήξουμε αντιδικίες. Ωστόσο, έχετε και εσείς κάθε δικαίωμα να προσβάλλετε την απόφαση του Διαχειριστή ή και ολόκληρης της Πολυκατοικίας σε περίπτωση που αποφάσισε την παύση της Θέρμανσης.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

06/01/2015 - Στην πολυκατοικία μας δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση πετρελαίου. Υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το καλοριφέρ μόνο τα δύο από τα 6 διαμερίσματα αν εγκαταστήσουμε σύστημα αυτόνομης θέρμανσης μόνο για τα δύο διαμερίσματα και οι υπόλοιποι 4 ένοικοι να μην συνδεθούν καθόλου γιατί δεν το επιθυμούν?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Σαφέστατα και υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εφόσον πραγματοποιήσετε Γενική Συνέλευση και πάρετε ομόφωνη απόφαση για αυτό. Το ζήτημα έιναι να λύσετε το πρόβλημα και να παραμείνετε όλοι στην Κεντρική Θέρμανση, γιατί κανέναν δεν συμφέρει, η λύση που σκέφτεστε και ακόμα περισσότερο εσάς τους δυο που θα κάνετε χρήση της θέρμανσης.
Γιατί όμως ? Η Απάντηση είναι ότι, το υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία της θέρμανσης όταν κάποια διαμερίσματα διακόπτουν την τροφοδοσία τους από το κεντρικό σύστημα. Το πρόβλημα αφορά, την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα, ποια είναι δηλαδή πλέον η υπερδιαστασιολόγηση της ισχύος του λέβητα σε σχέση με την πραγματική λειτουργούσα εγκατεστημένη ισχύ των θερμαντικών σωμάτων, την κυκλοφορία του νερού στον κύκλωμα, αν δηλαδή ο κυκλοφορητής δεν είναι ηλεκτρονικής λειτουργίας, τότε όσο και να χαμηλώσεις την ταχύτητα του νερού στο συμβατικό κυκλοφορητή, δεν πετυχαίνεις το ιδανικό σημείο μανομετρικού συναρτήση παροχής, με αποτέλεσμα υψηλή πίεση στο κύκλωμα, τυρβώδη ροή, δημιουργία αέρα, καταστροφή των δικτύων λόγω αποκόλλησης διαβρωμένων σημείων τοπικά εσωτερικά και κυρίως σε αλλαγές διεύθυνσης, που προκαλείται από υψηλή ταχύτητα κτλ. Αν το αναλύσουμε, τα προβλήματα είναι πολλά, τελικά όμως το σημαντικότερο είναι η υψηλή κατανάλωση καυσίμου.

Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

07/01/2015 - Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
Στο σπίτι μου που είναι μονοκατοικία χωρίς πυλωτή το λεβητοστάσιο του καλοριφέρ είναι στην πίσω πλευρά.Θα μπορούσα να βάλω τη μονάδα του φυσικού αερίου στην μπροστινή πλευρά του σπιτιού; μπορεί να συνδεθεί με το τελευταίο σε σειρά που ζεσταίνετε σώμα καλοριφέρ; τα νερά μπορούν να γυρίζουν με αντίθετη φορά;
Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.

Δυστυχώς, τεχνικά αυτό που σκέφτεστε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Θα πρέπει οι κεντρικές παροχές (προσαγωγή & επιστροφή) που θα ξεκινούν από τον λέβητα φυσικού αερίου, να οδεύσουν και τελικά να καταλήξουν, στο παλαιό λεβητοστάσιο, όπου θα συνδεθούν με κεντρικές στήλες που αναχωρούν από το λέβητα πετρελαίου.

Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

09/01/2015 - ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΊΑ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΉΘΗΚΕ ΣΎΣΤΗΜΑ ΜΕ ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΈΣ ΈΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΊΩΜΑ ΚΆΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΉΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΣΕ ΣΎΣΤΗΜΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΘΈΡΜΑΝΣΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Αν έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, και έχετε πάρει απόφαση για την συγκεκριμένη αλλαγή, δεν μπορείτε να επανέλθετε στο παλαιό σύστημα. Ωστόσο, συμβουλή μου είναι, αν έχετε θερμιδομέτρηση, να παραμείνετε σε αυτό το καθεστώς, διότι είναι η πιο ορθή και αποδεκτή μέθοδος μέτρησης της θερμικής ενέργειας παγκοσμίως. Αν τώρα, έχετε προβλήματα, θεωρώ πως αυτά δεν έχουν σχέση με την μέθοδο θερμιδομέτρησης και μπορούν να επιλυθούν.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

20/01/2015 - Καλησπέρα σας .
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το site και τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχετε.
Μένω σε μια πολυκατοικία 5 οροφοδιαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση .
Το λέβητα πετρελαίου το χρησιμοποιούν τα 2 διαμερίσματα καθώς τα υπόλοιπα 3 χρησιμοποιούν εναλλάκτικούς τρόπους θέρμανσης (Τζάκι-Πέλλετ)
Το ένα διαμέρισμα έχει σταθερά τον θερμοστάτη στους 17-18 όλο το 24ώρο και το άλλο το ανάβει όποτε θέλει στους 20 βαθμούς κελσίου .
Έχει παρατηρηθεί το εξής :
Το διαμέρισμα που χρησιμοποιεί τον καυστήρα όλο το 24 ώρο , γραφει λιγότερες μονάδες στυο μετρητή του λέβητα ,απ ότι το διαμέρισμα που τον χρησιμοποιεί λίγες ώρες τον μήνα .
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι όταν τον καυστήρα τον χρησιμοπιεί μόνο το διαμέρισμα που έχει σταθερό τον θερμοστάτη στους 17-18 , όλο το 24ώρο , να μη γράφει πολλές μονάδες αλλά να καταναλώνουμε πετρέλαιο .
Τελικά ο καυστήρας καίει πετρέλαιο και όταν είναι στο ρελαντί του ;
Είναι προτιμότερο να έχουμε το θερμοστάτη σταθερά όλο το 24 ώρο σε μια θερμοκρασία απ΄οτι να το ανάβουμε κάποιες ώρες ;;
Σας αναφέρω οτι η μέτρηση γίνεται σε ωρομονάδες καθώς ο μετρτής που έχουμε στον λέβητα , βάσει και του γραφείου που εκδίδει τα κοινόχρηστα , δε μετράει ώρς αλλά ωρομονάδες .
Δεν έχω καταφέρει να βρω κάποιον να μου πει πως γίνεται η μετατροπή των ωρομονάδων σε ώρες ώστε να ξέρω πόσες ώρες έχει λειτουργήσει ο καυστήρας Γνωρίζετε παρακαλώ ποιος θα μπορούσε να με διαφωτίσει σχετικά με την αντιστοιχία των ωρομονάδων σε ώρες ;
Σας υπέρ ευχαριστώ για το χρόνο σας .
Με εκτίμηση Κ.Λ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις αν και τα στοιχεία που μας δίνετε δεν αρκούν για να έχουμε πλήρη εικόνα.
Κατ’ αρχήν και μόνο που ένας λέβητας  ονομαστικής ισχύος ”Χ” ο οποίος έχει υπολογισθεί να παράγει θερμότητα για 5 διαμερίσματα Εγκατεστημένης ισχύος ”Ψ” λειτουργεί πλέον για να εξυπηρετεί το 35% περίπου του συνόλου του κτιρίου, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της ωριαίας κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της συνολικής κατανάλωσης. Ακόμα χειρότερα όταν λειτουργεί για ένα διαμέρισμα μπορεί οι ώρες να είναι λίγες αλλά ο όγκος του νερού που αναγκάζεται ο καυστήρας να θερμάνει είναι μεγάλος λόγω της υπερδιαστασιολόγησης του λέβητα με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου. Οι ώρες είναι λίγες γιατί το διαμέρισμα πιάνει γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία αλλά η υπόλοιπη θερμότητα πάει χαμένη αφού δεν απορροφάται κάπου. Προτεινόμενα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης μπορώ να δώσω με μεγάλη επιφύλαξη. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στον υδροστάτη του λέβητα και προσπαθείστε να ζητάτε χαμηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων σε συνεχόμενη λειτουργία. π.χ. 19 βαθμούς συνέχεια. Αν κατά τύχη τα σώματα που έχετε εγκαταστήσει είναι μεγαλύτερα από αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι χώροι τότε θα έχετε βελτίωση στην κατανάλωση. Παραπέρα μόνο βελτιώσεις μπορούν γίνουν κατόπιν αυτοψίας για να έχετε σημαντικά επιθυμητά αποτελέσματα. Όσον αφορά την κατανομή δαπανών είναι γνωστό ότι βάσει της ΤΟΤΕΕ του 1985 η καταναλισκόμενη ενέργεια από θέρμανση υπολογίζεται σύμφωνα με τις μετρούμενες ώρες λειτουργίας (Ώρες) το οποίο είναι λάθος αλλά δυστυχώς ακόμα αποδεκτό και εφαρμόσιμο στο 90% των περιπτώσεων, επιπλέον η νομοθεσία προβλέπει τις (Κιλοβατώρες ή θερμίδες) μέθοδος η οποία είναι παγκοσμίως αποδεκτή και απόλυτα ορθή. Τις ”Ωρομονάδες” πρώτη φορά τις ακούω στην καριέρα μου. Ίσως εννοείτε ώρες, αλλά και πάλι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος τι εννοείτε.

Δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε αυτό λυπάμαι. Είμαι στην διάθεσή σας για να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα με απόλυτη υπευθυνότητα.

Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

23/01/2015 - Καλημέρα, έχω ενα εξοχικό στην περιοχή της Θηβας (περίπου καιρός ψυχρός όπως περιοχές Αγ. Στέφανος, Ερυθραία κτλ). Ο χώρος που θέλω να θερμάνω είναι 135 τ.μ. Θέλω να αντικαταστήσω το παλιό σύστημα λέβητα - καυστήρα (πετρέλαιο) με ένα καινούριο. Θα ήθελα να μου προτείνετε μια καλη μαρκα που θα καλυπτει ενα τετοιο χωρο (ποσα kcal/h να επιλεξω κτλ) κ σε προσιτο κοστος δεδομενου οτι δε ζω καθημερινα εκει. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Σας ευχαριστούμε που μας προτιμήσατε για την πληροφόρησή σας.
Το παλαιό συγκρότημα λέβητα – καυστήρα τι ισχύος είναι ? Είστε ευχαριστημένος από την υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ ? Το σύστημα χρησιμοποιείται και για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης ή μόνο για θέρμανση?Τι χρονολογίας είναι το ακίνητο? Είναι ακάλυπτο από όλες τις πλευρές του προς το εξωτερικό περιβάλλον? Το ακίνητο έχει θερμομόνωση και τι είδους? Τα κουφώματα είναι διπλά ή μονά? Είναι ισόγειο ενιαίο ή έχει περισσότερα επίπεδα (π.χ. Yπόγειο-Ισόγειο-Σοφίτα)? Το να σας προτείνω μια μάρκα αυτό είναι το πιο εύκολο…
Προσπαθήστε να μου περιγράψετε τις ανάγκες σας σύμφωνα με τις παραπάνω ερωτήσεις μου..
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

26/01/2015 – Καλημερα, ευχαριστώ για την απάντηση, ο υπάρχων λέβητας είναι πολύ παλιός (γύρω στα 32 έτη) οπότε είναι αδύνατο να βρω τεχνικές προδιαγραφές του. Για αυτό ανέφερα τα τετραγωνικά μέτρα σαν μια πρώτη προσέγγιση. Το σπίτι είναι ακάλυπτο και από τις 4 μεριές, δεν έχει θερμομόνωση (κλασσικό σοβά στο χέρι και με μονά κουφώματα) και τα παραθυρα βλέπουν προς δύση κ ανατολή (όχι προς βοριά που ισως ειναι σημαντικό για τη χειμερινή περίοδο). Είναι Ισόγειο ενιαίο χωρίς πυλωτή και από πάνω υπάρχει άχτιστος όροφος ( μόνο μπετόν τούβλα). Η περιοχή της Θήβας έχει αρκετή υγρασία κ θερμοκρασία περιπου 3-4 βαθμους πιο χαμηλά απο το κεντρο της Αθηνας. Το ακίνητο είναι χτισμένο το 1981 και φυσικα στον παλιό λέβητα δεν υπάρχει κάποιο boiler για ζεστό νερό (εάν υπάρχει τέτοια δυνατότητα χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση θα ηταν καλό, απλώς όπως σας ειπα είναι εξοχικό οπότε δεν είναι στις προτεραιότητες εάν ανεβάζει αρκετά το κόστος).
Ευχαριστώ και πάλι

23/01/2015 - επειδή έχω αντικαταστήσει το λεβητα πετρελαίου με λεβητα φυσικού αερίου μου εχει πει ο υδραυλικος ότι χρειάζεται να πλείνω τα καλοριφερ γιατί μπορεί να χαλάσει ο λένητας, θέλω να μου πείτε αν ισχύει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την πληροφόρησή σας. Ο νέος Λέβητας Φυσικού Αερίου που εγκαταστήσατε είναι Επίτοιχος Λέβητας (Αυτοί που μπαίνουν στο μπαλκόνι συνήθως με μια μικρή καμινάδα οριζόντια για να θερμάνουν ένα διαμέρισμα) ή κεντρικός λέβητας σαν αυτούς που είναι εγκατεστημένοι στις περισσότερες πολυκατοικίες στο υπόγειο. Τα σώματα πόσο παλιά είναι ?
Σας τα αναφέρω έτσι απλά για να μην σας μπερδέψω με ειδικούς όρους. Αν είναι τα σώματα 25ετίας και ο λέβητας που μπήκε είναι επίτοιχος αερίου δεν είναι κακό να γίνει ένας χημικός καθαρισμός στο δίκτυο και στα σώματα. Όχι όμως ότι είναι αιτία για να γίνει ζημιά στο λέβητα. ‘Άλλωστε αυτό θα έπρεπε να το είχατε κάνει πριν θέσετε σε λειτουργία το σύστημα.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

21/03/2015 - Θέλω να ξέρω ποια είναι η πιο οικονομική λύση (αγοράς - συντήρησης) για θέρμανση μονοκατοικίας 170 τ.μ. Έχω πολύ χώρο για να αποθηκεύω καύσιμη ύλη-δεν έχω κοντά δίκτυο αερίου, αλλά θέλω να καταναλώνει όσων το δυνατόν λιγότερο ρεύμα γιατί θέλω να βάλω υβριδικό σύστημα ενέργειας (φωτοβολταικά - ανεμογεννήτρια). Τι προτείνετε, έχω μπερδευτεί, ο κάθε ένας έμπορας προτείνει και προωθεί το δικό τρόπο ή εταιρία για θέρμανση και προβάλει τα αρνητικά αυτουνού που δεν πουλάει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Αρχικά να σας ενημερώσω πως η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της θέρμανσης κυρίως. Φαντάζομαι πως αυτό έγινε αντιληπτό από εσάς, μετά από μια σύντομη περιήγησή σας στον χώρο της ιστοσελίδας μας.
Θα γίνω όσο πιο σύντομος μπορώ χωρίς να θέλω να σας μπερδέψω και να σας προκαλέσω σύγχυση..
Σημασία πάντα έχει να επιλέγουμε ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις πραγματικές μας ανάγκες, και να μην ενθουσιαζόμαστε με τεχνολογίες που πιθανότερο είναι να μην κάνουν για τις περισσότερες των περιπτώσεων, να κοστίζουν ακριβά, να απαιτούν εξαιρετική τεχνογνωσία από τον μηχανικό – εγκαταστάτη, να απαιτούν υψηλό κόστος συντήρησης και τελικά να προσφέρουν λιγότερο από αυτό που πραγματικά απαιτούν. Τα φωτοβολταικά και οι ανεμογεννήτριες είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε υποθέτω πως θέλετε να τα συνδυάσετε στην θέρμανση, το βλέπω όμως μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αντλία θερμότητας. Όμως εκεί οι ανάγκες κατανάλωσης είναι μεγάλες και δεν θα σας καλύπτουν μεγάλο ποσοστό της απορροφούμενης ενέργειας οπότε κατά βάση θα γίνεται αυτόματα κατανάλωση από τον πάροχο!Ασύμφορο..Χρήσιμο όμως αν συνδυαστεί με άλλο σύστημα παραγωγής ενέργειας. Κόστος εγκατάστασης, πολύ μεγάλο.
Δεν έχω πληροφορίες για το ακίνητο οπότε δεν μπορώ να πω πολλά. Αυτό που μπορώ να πω είναι, να προσέξετε την θερμομόνωση (τοιχοποιίες – κουφώματα – οροφή). Μετά τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Για να κατασκευάσουμε σενάρια, ως προς την ορθότερη επιλογή συστήματος τόσο σε επίπεδο αρχικής εγκατάστασης όσο και σε επίπεδο κόστους λειτουργίας και συντήρησης, χρησιμοποιούμε εργαλεία προσομοίωσης. Εν ολίγοις μια τέτοια μελέτη κοστίζει. Όποιος πει ότι είναι δωρεάν, σίγουρα πάει να πουλήσει αυτό που τον συμφέρει και θα κάνει μπακαλίστικα πράγματα.
Καλή επιτυχία στην έρευνά σας και προσπαθήστε να αξιολογήσετε σωστά!
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

22/03/2015 - καλησπερα ειμαστε μια 8όροφη πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση(φυσικό αέριο). Πριν λιγο καιρο ενας σωλήνας εσπασε στον 1ο(σιδεροσωλήνας), τον αντικαταστήσαμε με αντίστοιχο και για να το κάνουμε αυτό αδειάσαμε το δίκτυο νερού.Απο τότε κάποια σώματα του 8ου όχι όλα και κάποια του 7ου δεν θερμαίνοντα κανονικά.Σε γενικές γραμμές είναι χλιαρά και το κάτω μέρος τους είναι πιο κρύο απο το επάνω.Εχει γίνει επανελημένος εξαέρωση απο όλους κ κυρίως στον 7ο κ 8ο που είχε μαζέψει πολύ αέρα.ΟΙ 2 υδραβλικοί που ήρθαν έβγαλαν τα σώματα τα άδειασαν τα ξαναέβαλαν μετα δουλεψαν λίγο καλύτερα αλλα πάλι τα ίδια.ΟΙ υδραβλικοί δεν πήραξαν κάτι στο λεβιτοστάσιο.ο καυστηρας είναι ρυθμισμένος 70βαθμους ο 1ος ρυθμιστης,65βαθμους ο 2ος,αν δεν κανω λαθος ειναι ρυθμισμένο στα 10 bar (καυστηρας είναι στο υπόγειο). Έχετε καποια ιδεα τι μπορεί να συμβαίνει?
ευχαριστω πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Δώστε μας επιπλέον μια διευκρίνηση, έχετε ανοιχτό κύκλωμα θέρμανσης ή κλειστό;
Είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το πρόβλημα σας σε περίπτωση που το επιθυμείτε.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

24/03/2015 - Τι % πλειοψηφειας απαιτειται προκειμενου να μετατραπει η κεντρικη θερμανση φυσικου αεριου της πολυκατοικιας μας (27 διαμερισματα) σε αυτονομη;
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, απαιτούνται 501 χιλιοστά συνιδιοκτησίας για την μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ή και αποκοπή οποιουδήποτε διαμερίσματος με σκοπό την σύνδεση με το Φυσικό Αέριο.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

27/03/2015 - Καλησπερα θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης. Στην πολυκατοικία μας υπάρχει ενας κυκλοφορητης και έρχεται ενας λογαρισμος για ολα τα διαμερίσματα, στο καθε διαμέρισμα υπάρχει θρμοστατης,δεν ξερω αν το λεω σωστα και τα αναβει ο κσθενας οτι ωρα θελει.υπαρχει διαφωνία στον τροπο πληρωμης και υπολογισμού της θερμανσης.πρεπει να εφαρμοζεται η μελετη δαπανων θερμανσης και να υπολογιεται το ποσο βαδει αυτης?τα περισσοτερα διαμερισματα δεν καιβε και δεν πληρωνουν τθποτα,δεν υπαρχει κάποιο παγιο θερμανσης?η διαφωνια μας ειναι στο αν η θερμανση θεωρειται αυτόνομη η κεντρικη..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Το σύστημα που έχετε, θεωρείται αυτόνομη θέρμανση. Ο τρόπος κατανομής δαπανών βασίζεται στο ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ της 27 Σεπτ. /7 Νοεμ. 1985 (ΦΕΚ Δ’631) Τεχνικός Κανονισμός για τον τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίες. Βεβαίως και πρέπει τα διαμερίσματα που δεν κάνουν χρήση θέρμανσης, να συμμετέχουν στα έξοδα θέρμανσης όπως άλλωστε προβλέπει και ο παραπάνω κανονισμός. Βλέπε παρακάτω ο Fi  εκφράζει το ποσοστό σύμφωνα με το οποίο κάθε διαμέρισμα πρέπει να συμμετέχει στο σταθερό κόστος του κτιρίου (Πάγιο). 2.2.3. Συντελεστής παραμένουσας επιβαρύνσεως fi (-) της ιδιοκτησίας i

Qi
fi = —-
Qi

όπου Q . (ΚcαΙ/h) οι θερμικές απώλειες που επιβαρύνουν την ιδιοκτησία i σε περίπτωση που παροχή θέρμανσης σε αυτήν από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης διακόπτεται. Ο συντελεστής fi είναι χαρακτηριστικός της κάθε ιδιοκτησίας και αναγράφεται στα σχέδια που συνοδεύουν τη μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης. Για τον υπολογισμό του fi βλέπε παρ. 4. (Στα κτήρια με αυτονομίες, δηλαδή στα κτήρια που ο χρόνος λειτουργίας ανά ιδιοκτησία μπορεί να διαφοροποιηθεί, κάθε ιδιοκτησία βαρύνεται με το ποσοστό παραμένουσας επιβάρυνσης (πάγιο (σταθερό) κόστος), ανεξάρτητο των ωρών χρήσης της εγκατάστασης και το ποσοστό επιβάρυνσης που καθορίζεται από τις θερμικές απώλειες λειτουργίας (μεταβλητό κόστος) και είναι ανάλογο της διάρκειας χρήσης του συστήματος Κεντρικής Θέρμανσης (επιταγή οδηγίας SAVE). Για αυτές τις ιδιοκτησίες (με αυτονομίες), ο υπολογισμός των πάγιων – σταθερών εξόδων θέρμανσης, υπολογίζεται με βάση το συντελεστή παραμένουσας επιβάρυνσης, fi, της παραγράφου 2.2.3 του άρθρου 1 του ΠΔ.). Είναι σημαντικό να δείτε το έτος κατασκευής του κτιρίου. Αν δηλαδή είναι πρίν ή μετά το 1985.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

02/04/2015 - Εχω φτιαξει εγω την εγκατασταση πριν 5 χρονια, η οποια ειναι αυτονομη σε μονοκατοικια,70 περιπου τετραγωνικων.Ενω λειτουργουσε κανονικα τα 3 χρονια ,φετος ενω ο λεβητας ανεβαζει κανονικα την θερμοκρασια 80 βαθμους και ο κυκλοφορητης δουλευει ,ζεσταινει τον σωληνα στα πρωτα μετρα και σταδιακα μεχρι το πρωτο σωμα ειναι κρυοι οι σωληνες και ολα τα υπολοιπα σωματα. Ο κυκλοφορητης τον ελενξα ειναι ενταξη οπως και ο αυτοματος πληρωτης.Εαν ειναι ενγκλωβισμενος αερας στις σωληνες γιατι δεν φευγει?Εκει κοντα εχω εξαεριστικα οπου στην αρχη βγαλαν αερα και μετα νερο.Υποψην οτι 3 ωρες μετα η θερμοκρασια επεμενε να ειναι στους 80+βαθμους.Ο κυκλοφορητης ειναι στην 3 σκαλα.Και βρισκεται απο την¨

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας,
Σίγουρα, υπάρχει βλάβη στο σύστημα όσον αφορά την κυκλοφορία του νερού. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι φταίει, έτσι απλά. Αν επιθυμείτε, η Εταιρεία μας μπορεί να στείλει τεχνικό εντός Αττικής, και να λύσουμε το πρόβλημα.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

16/04/2015 - Πριν από 4 χρόνια κατασκεύασε ένας υδραυλικός στο κτίριό μου κύκλωμα κεντρικής θέρμανσης με σιδηροσωλήνα, γωνίες χάλκινες και μαστούς γαλβανιζέ και σε κάποια σημεία μικρά μέρη από πλαστικό πράσινου χρώματος σωλήνα. Πριν 2 μέρες τρύπησαν τα δύο boiler εκτόνωσης και άρχισα να ψάχνω γιατί. Μου είπαν για ηλεκτρόλυση λόγω διαφορετικών υλικών. Μπορείτε να μου απαντήσετε εάν είναι πραγματικότητα αυτό που μου είπαν, τι μπορώ να κάνω, και τι ευθύνες μπορώ να ζητήσω από τον εγκαταστάτη; Η όλη εγκατάσταση μου στοίχισε περίπου 60,000€. Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας,
Αν, όπως αναφέρετε, έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιου είδους υλικά στην εγκατάσταση και δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία έναντι ηλεκτρόλυσης, τότε αυτό συμβάλλει στην ζημιά που έχουν υποστεί τα Boiler. Βέβαια θα πρέπει να σας έχουν ενημερώσει πως, όλα τα Boiler, έχουν ενσωματωμένη μια ράβδο μαγνησίου η οποία δρα έναντι της ηλεκτρόλυσης. Αυτή η ράβδο όπως και ολόκληρο το Boiler, θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται
τακτικά. Η ράβδος δεν είναι για πάντα. Και σαφέστατα η ράβδος αυτή δεν καλύπτει το υπόλοιπο δίκτυο το οποίο και αυτό σταδιακά διαβρώνεται και καταστρέφεται ανάλογα με το μέγεθος της Ηλεκτρόλυσης. Τώρα, όσον αφορά για τις ευθύνες που μπορείτε να ζητήσετε, είναι ένα θέμα που δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσετε να το λύσετε. Είναι πολυπαραγοντικό και ξεκινά από το ότι, σε κάθε Υδραυλική ή Ηλεκτρομηχανολογική Κατασκευή, υπάρχει ο Μελετητής και Επιβλέπων της κατασκευής, (σε κάποιες περιπτώσεις
μπορεί και να είναι ο ίδιος) και ο Αδειούχος Εγκαταστάτης (Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Υγρών & Αερίων καυσίμων κτλ.). Όλα ξεκινούν από το κατά πόσο τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Βέβαια σε ένα έργο 60.000 euro, θεωρώ πως τα πράγματα θα έπρεπε να είναι αυστηρά. Ο μηχανολόγος κάνει την μελέτη και προβλέπει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στα δίκτυα κτλ. Ο εγκαταστάτης πρέπει να τηρήσει τα σχέδια και την τεχνική περιγραφή, της μελέτης του μηχανολόγου κατά την υλοποίηση και εφαρμογή. Ο μηχανολόγος-Επιβλέπων πρέπει
να ελέγξει αν εφαρμόσθηκαν τα οριζόμενα στην μελέτη και την τεχνική περιγραφή και να επέμβει όπου χρειαστεί. Τέλος ο Μηχανολόγος και ο Εγκαταστάτης θα πρέπει να σας δώσουν οδηγίες για την τακτική συντήρηση του κάθε τμήματος της Εγκατάστασης (Πρόγραμμα Συντήρησης). Τίποτα δεν είναι για πάντα… Έτσι δεν είναι ? Όπως όταν αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο υπάρχει η προγραμματισμένη συντήρηση ανάλογα με τα χλμ. Εκεί γιατί πρέπει να τηρούνται αυστηρά και όχι στο σπίτι μας. Δυστυχώς είναι και θέμα κακής νοοτροπίας και έλλειψης σοβαρών επαγγελματιών, εμείς ευθυνόμαστε περισσότερο από τους καταναλωτές, και μετά φταίνε και οι καταναλωτές. Εν πάση περιπτώσει, αν όλα είχαν γίνει όπως σας τα αναφέρω, θεωρώ πως δεν θα είχατε τώρα πρόβλημα.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

18/04/2015 - Τι επιπτώσεις έχει στην απόδοση, την διάρκεια ζωής και στην υδραυλική εξισορρόπηση του δικτύου της κεντρικής θέρμανσης, η αποκοπή μεμονωμένων ιδιοκτησιών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας,
Το πρόβλημα στην λειτουργία της θέρμανσης όταν κάποια διαμερίσματα διακόπτουν την τροφοδοσία τους από το κεντρικό σύστημα, ισχύει. Αφορά, την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα, ποια είναι δηλαδή πλέον η υπερδιαστασιολόγηση της ισχύος του λέβητα σε σχέση με την πραγματική λειτουργούσα εγκατεστημένη ισχύ των θερμαντικών σωμάτων, την κυκλοφορία του νερού στον κύκλωμα, αν δηλαδή ο κυκλοφορητής δεν είναι ηλεκτρονικής λειτουργίας, τότε όσο και να χαμηλώσεις την ταχύτητα του νερού στο συμβατικό κυκλοφορητή, δεν πετυχαίνεις το ιδανικό σημείο μανομετρικού συναρτήση παροχής, με αποτέλεσμα υψηλή πίεση στο κύκλωμα, τυρβώδη ροή, δημιουργία αέρα, καταστροφή των δικτύων λόγω αποκόλλησης διαβρωμένων σημείων τοπικά εσωτερικά και κυρίως σε αλλαγές διεύθυνσης, που προκαλείται από υψηλή ταχύτητα κτλ. Επιπλέον, πιο αναλυτικά, όλο αυτό σημαίνει, θέρμανση πολύ μεγαλύτερου όγκου νερού, σε σχέση με την πραγματική ζητούμενη ωριαία εγκατεστημένη ισχύ, με αποτέλεσμα μεγάλειες απώλειες ενέργειας, και χαμηλή απόδοση συστήματος.  Αν το αναλύσουμε, τα προβλήματα είναι πολλά, τελικά όμως το σημαντικότερο είναι η υψηλή κατανάλωση καυσίμου και η μείωση της διάρκειας ζωής ολόκληρου του συστήματος!
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

19/04/2015 - ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ 13ΤΜ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΩΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Η επιλογή του κατάλληλου θερμαντικού σώματος για έναν χώρο 13m2, απαιτεί την γνώση περισσότερων στοιχείων για το χώρο, όπως το ύψος, ο προσανατολισμός, το άνοιγμα προς το εξωτερικό περιβάλλον (επιφάνεια και είδος παραθύρου ή μπαλκονόπορτας) και εξωτερική επιφάνεια τοιχοποιίας ή /και οροφής ή δαπέδου. Με αυτά τα στοιχεία, τα οποία δεν απαιτούν μηχανολογικές γνώσεις μπορεί να γίνει έγκυρη επιλογή θερμαντικού σώματος.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

30/04/2015 - Ποτε πρεπει να κλεισω τον καυστηρα της πολυκατοικιας για το 2015. Γνωριζεται την ακριβη ημερομηνια βαση νομου?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Η έναρξη και η παύση της θέρμανσης σε κάθε κτίριο κατοικιών ορίζεται στο καταστατικό της πολυκατοικίας (ήτοι στον εσωτερικό κανονισμό της πολυκατοικίας). Αν δεν αναφέρεται κάτι, τότε σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

08/05/2015 -Σε μια πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων ,( θέρμανση με φυσικό αέριο και πριν απο 2 χρόνια τοποθετήθηκαν και ηλεκτροβάνες ) ,κάποιοι ιδιοκτήτες θέλουν να αυτονομηθούν βάζοντας ατομικό λέβητα στο μπαλκόνι τους. Εχουν εξασφαλίσει το 51% που απαιτείται. Το καταστατικό προβλέπει επιβάρυνση της τάξης 20% για τα κλειστά διαμερίσματα.
Το ερώτημα είναι :1. πιο νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει τους ιδιοκτήτες που ΔΕΝ αυτονομούνται , οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χιλιοστά 2.ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στον λέβητα αν παραμείνουν λιγότερα διαμερίσματα και 3 με ποιό τρόπο θα υποχρεώνονται όλοι αυτοί που επιθυμούν να αυτονομηθούν να συμμετέχουν στις δαπάνες θέρμανσης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Σχετικά με το ερώτημά σας, η πολυκατοικία, αν κατάλαβα καλά, πριν από δυο χρόνια αναβάθμισε το σύστημά της, μετατρέποντας τον λέβητα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και δημιούργησε συνθήκες αυτόνομης θέρμανσης τοποθετώντας Ηλεκτροβάνες και ωρομετρητές. Άρα έχετε ήδη αυτόνομη θέρμανση. Τώρα, κάποιοι ήθελαν να αποκοπούν τοποθετώντας Ατομικό λέβητα φυσικού αερίου. Όπως καλά γνωρίζετε υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει, ότι αν κάποιος εξασφαλίσει το 51% στο σύνολο των ιδιοκτητών συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, συναίνεση για αποκοπή τότε, προχωρά νόμιμα!!
Όσον αφορά την επιβάρυνση του 20%, που προφανώς αφορά το πάγιο, αφού έχετε αυτονομία, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης που έχει αποκοπεί, υποχρεούται να συμμετέχει σε αυτό σύμφωνα με τα χιλιοστά, παρόλο που μπορεί να κάνει χρήση ατομικής θέρμανσης.
1. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο να καλύψει αυτούς που δεν αυτονομούνται. Λυπάμαι που το λέω αλλά σε αυτήν την περίπτωση έπρεπε πριν συναινέσετε στην αποκοπή των υπολοίπων, να αξιολογήσετε σωστά και τελικώς αν κρίνατε ασύμφορη την αποκοπή τους, να μην υπογράψετε το πρακτικό γενικής συνέλευσης. Άρα, με λίγα λόγια, άπαξ και συμφωνήσατε τότε δεν μπορείτε να κάνετε πίσω. Ο νόμος του αερίου είναι διφορούμενος.
2. Το πρόβλημα στην λειτουργία της θέρμανσης όταν κάποια διαμερίσματα διακόπτουν την τροφοδοσία τους από το κεντρικό σύστημα, ισχύει. Αφορά, την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα, ποια είναι δηλαδή πλέον η υπερδιαστασιολόγηση της ισχύος του λέβητα σε σχέση με την πραγματική λειτουργούσα εγκατεστημένη ισχύ των θερμαντικών σωμάτων, την κυκλοφορία του νερού στον κύκλωμα, αν δηλαδή ο κυκλοφορητής δεν είναι ηλεκτρονικής λειτουργίας, τότε όσο και να χαμηλώσεις την ταχύτητα του νερού στο συμβατικό κυκλοφορητή, δεν πετυχαίνεις το ιδανικό σημείο μανομετρικού συναρτήση παροχής, με αποτέλεσμα υψηλή πίεση στο κύκλωμα, τυρβώδη ροή, δημιουργία αέρα, καταστροφή των δικτύων λόγω αποκόλλησης διαβρωμένων σημείων τοπικά εσωτερικά και κυρίως σε αλλαγές διεύθυνσης, που προκαλείται από υψηλή ταχύτητα κτλ. Αν το αναλύσουμε, τα προβλήματα είναι πολλά, τελικά όμως το σημαντικότερο είναι η υψηλή κατανάλωση καυσίμου.
3. Απάντηση ήδη παραπάνω, στην ουσία, στην συνολική κατανάλωση καυσίμου, όταν πραγματοποιείτε την κατανομή και υπολογίζετε τα έξοδα, ένα μέρος αυτών είναι το πάγιο και το άλλο μέρος είναι οι δαπάνες λειτουργίας, από την μετρούμενη κατανάλωση στους μετρητές. Στο πρώτο μέρος συμμετέχουν και αυτοί που έχουν αποκοπεί με τα χιλιοστά τους.
Όσον αφορά το πρακτικό γενικής συνέλευσης και το 51% για την αποκοπή, πραγματοποιήθηκε νόμιμη γενική συνέλευση με πρόσκληση στους ιδιοκτήτες, καθώς επίσης τηρήθηκαν τα πρεί γενικών συνελεύσεων και ποσοστών απαρτίας που αναφέρονται στο καταστατικό ?
Σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί κατά γράμμα οι διαδικασίες, έχετε το δικαίωμα να βγάλετε άκυρη την Γενική Συνέλευση και κατ΄ επέκταση και την οποιαδήποτε απόφαση πάρθηκε.

Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

09/05/2015 -Μένω σε διαμέρισμα σε πολυκατοικία 100 τετρ.μετρων με καλοριφέρ με φυσικό αέριο . Πρώτη φορά μένω σε πολυκατοικία 8 μήνες τώρα λόγω σπουδών του παιδιού μου και μου ήρθες λογαριασμός του αερίου για τον Απρίλιο σε σύνολο εξοδων700 ευρώ , να πληρώσω λέει εγώ 500 ευρώ! Ο μετρητής μου λέει κατέγραψε 200 ώρες ενώ εγώ έλειπα στη Κρήτη απο 4 Απριλίου έως και 20 Απριλίου . Φοβάμαι ότι κάτι έχει συμβεί ίσως με τον μετρητή . Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε τι πρέπει να ελέγξω γιατί δεν γνωριζω από καλοριφέρ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Σχετικά με το ερώτημά σας. Μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν είχατε το θερμοστάτη ανοιχτό (σε λειτουργία και σε υψηλή θερμοκρασία ζήτησης π.χ. 25C) κατά την διάρκεια της απουσίας σας? Αν δεν μπορείτε να το αποδείξετε, τότε έχετε πρόβλημα. Ακόμα και αν φωνάξετε τεχνικό και διαπιστωθεί βλάβη στον θερμοστάτη, την ηλεκτροβάνα ή τον ωρομετρητή σας, θα δεχθούν οι υπόλοιποι να πληρώσουν μερίδιο για την κατανάλωση? Δυστυχώς αυτά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται στις θερμάνσεις, όταν επικρατεί το καθεστώς αυτονομίας με την μέθοδο της ωρομέτρησης. Αν είχατε θερμιδομετρητές, τότε δεν θα παρουσιαζόταν ποτέ αμφισβήτηση για την κατανομή του κόστους κατανάλωσης.Αν περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας, και διαβάσετε για την αυτονομία με θερμιδομέτρηση σε σύγχρονες κατοικίες θα διαπιστώσετε και μόνη σας ότι αν είχατε θερμιδομετρητές τώρα δεν θα συζητούσαμε, και θα χρεωνόσασταν με βάση την πραγματική ενέργεια που έχετε καταναλώσει και όχι με ΏΡΕΣ.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

10/05/2015 -Σε μια διώροφη οικοδομή (ισόγειο - πρωτος) με κεντρική θέρμανση μπορούν να απομονωθούν τα σώματα καλοριφερ του ισογείου χωρίς να αφαιρεθούν? Σε περίπτωση κλεισίματός του διακόπτη του σώματος καλοριφέρ πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν ανοίγεται (υπάρχει δυνατότητα κλειδώματος? με έλεγχο τυχον παραβίασης?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Σχετικά με το ερώτημά σας, υπάρχουν δύο τρόποι να σφραγισθούν τα θερμαντικά σώματα σε ένα διαμέρισμα. Ο ένας τρόπος είναι με αφαίρεση αυτών και σφράγιση με τάπες χωρίς να παρεμβάλλονται διακόπτες, και ο δεύτερος τρόπος είναι να παραμείνουν τα σώματα, με τους διακόπτες, να κλειστούν οι διακόπτες και να σφραγιστούν με την βοήθεια μολυβδοσφραγίδων. Στην πρώτη περίπτωση, δεν απαιτείται κανένας έλεγχος για τυχόν παραβίαση ενώ στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να πραγματοποιείται οπτικός έλεγχος για τις μολυβδοσφραγίδες ανά τακτικά χρονικά διαστήματα. Τέλος αν επιθυμείτε μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτονομία θέρμανσης και στα δυο διαμερίσματα με πολύ εύκολο τρόπο, όπου σε αυτή την περίπτωση εξειδικευμένος τεχνικός ελέγχει ασύρματα χωρίς να εισέλθει στα διαμερίσματα την κατάσταση των μετρητών που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα, και έτσι παρακολουθούμε την κατανάλωση, χωρίς να υπάρχει αμφιβολία για τον αν κάποιος λειτούργησε ή όχι την θέρμανσή του. Η εταιρεία μας υποστηρίζει τα συστήματα της Ελβετικής εταιρείας Sontex. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

28/05/2015 – Ως πότε θα είναι ανοιχτό το σύστημα θέρμανσης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε, που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης εκπνέει στις 31/5/2015, σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από την σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, είμαστε στην διάθεση σας.

31/05/2015 – Καλημέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν το διαμέρισμα είναι κλειστό και είναι με ωρομέτρηση, πληρώνεις πετρέλαιο διότι είναι 40 T.M και μου έρχονται πολλά κοινόχρηστα? Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε, που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Σε όλες τις Πολυκατοικίες που λειτουργούν με Αυτόνομη Θέρμανση, η χρήση της Θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα, κοστολογείται τμηματικά, σε πάγια χρέωση και χρέωση ενέργειας. Ακόμη λοιπόν, και αν δεν καταναλώσετε ενέργεια (κλειστό), θα πρέπει να συμμετέχετε σε στις συνολικές δαπάνες θέρμανσης, με το πάγιο με βάση τα χιλιοστά σας και την συμμετοχή  σας, όπως αναγράφεται στον πίνακα κατανομής δαπανών χιλιοστών, που προέκυψε από τον Μηχανολόγο Μηχανικό κατά την υποβολή για την πολεοδομική άδεια του κτιρίου. Αυτός ο πίνακας διατηρείται στα αρχεία της πολυκατοικίας, ή μπορείτε να τον βρείτε στον Κατασκευαστή ή την Πολεοδομία.
Ελπίζω οι πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες!

05/06/2015 – Kυριοι καλησπερα , κατοικώ στο τριτο οροφο πενταοροφης πολυκατοικιας. Εδω και 3 χρονια δεν λειτουργει η κεντρικη θερμανση λογω των γνωστων προβληματων οικονομιας. θα ηθελα λοιπον να τοποθετησω σομπα pellet στο διαμερισμα μου και η εξαγωγή της εξατμησης να αποβαλλεται στο μπαλκονι μου, αντιμετωπιζω προβλημα υγειας (ζακχαρο) και δεν εχω την πολυτελεια να αρωσταινω καθε χειμωνα. Η εκπομπη αεριων ειναι ελαχιστη και το διαμερισμα πανω απο εμενα ειναι εσοχη και δεν θα ενοχλει. Μπορω να το κανω? Παρακαλω για την αποψη σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε, που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Νομικά, η εγκατάσταση ατομικής συσκευής θέρμανσης, με εξαγωγή των καυσαερίων αυτής στο μπαλκόνι σας ή και σε παρακείμενους κοινόχρηστους χώρους, καλύπτεται από την Νομοθεσία του Φυσικού Αερίου, και του τεχνικού κανονισμού που ακολουθείται αυστηρά από όλους τους Μελετητές και Εγκαταστάτες στον χώρο. Πρακτικά αν κάποιος θέλει να βάλει ατομική θέρμανση σε μια πολυκατοικία, πρέπει να λάβει την συναίνεση των υπολοίπων με ποσοστό 51%, ώστε να είναι καθόλα νόμιμος. Έτσι ορίζεται από την Νομοθεσία. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση, μορφής ενέργειας και χρήσης κοινόχρηστων χώρων ή μη, θα πρέπει να έχετε την συναίνεση του 100% των ιδιοκτητών στο κτίριο όπου κατοικείτε. Αυτό δεν ορίζεται από κάποια νομοθεσία, αλλά από την κοινή λογική που επικρατεί σε όλες τις πολυκατοικίες, όπου δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός που να προβλέπει από την έναρξη της ισχύος του (π.χ. δεκαετία 60, 70, 80) την αποκοπή ενός ή περισσοτέρων διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση και την χρήση οποιασδήποτε μορφής ενέργειας.
Συμπερασματικά, καλό θα είναι να συγκαλέσετε μια Γενική Συνέλευση με Θέμα Συζήτησης την τοποθέτηση της Συσκευής που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε στο διαμέρισμά σας και η απόφαση, να υπογραφεί και παράλληλα να καταγραφεί στα πρακτικά της Πολυκατοικίας ώστε να μην βρεθείτε αντιμέτωπος στο μέλλον με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ελπίζω να σας βοηθήσουν τα σχόλιά μου. Καλή επιτυχία.

07/06/2015 – Η πολυκατοικία μας είναι του 1980 με κλασικό δισωλήνιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης με ανοιχτό δοχείο διαστολής στο δώμα. Πριν 4 χρόνια βάλαμε φυσικό αέριο, ωστόσο κανένας δεν ήθελε να ανανεώσουμε και τον λέβητα πετρελαίου του 1980.....!
Πέραν τούτου εδώ και 3 χρόνια η θέρμανση λειτουργεί σπάνια....
Η πολυκατοικία είναι 5όροφη. 1ος όροφος 2 διαμερίσματα. 2ος όροφος 2 διαμερίσματα. 3ος όροφος 2 διαμερίσματα. 4ος όροφος 1 διαμέρισμα (όπου είμαι ιδιοκτήτης). 5ος όροφος 1 διαμέρισμα
Ο 4ος και ο 5ος όροφος θέλουμε να βάλουμε αυτόνομη θέρμανση.
Ερώτηση: Θα μπορούσαμε παράλληλα με την αυτονόμηση μας (50%+1) να αποκοπούμε (4ος και 5ος) οριστικά από το δισωλήνιο. Κοινός να κόβαμε τις σωλήνες των τριών στηλών του δισωληνίου στον 3ο όροφο (Οι στήλες είναι προσβάσιμες και στα 2 διαμερίσματα του 3ου. Πρακτικά μας το ζήτησαν οι ιδιοκτήτες των πιο κάτω ορόφων, έτσι ώστε να έκαναν μια θερμιδική μελέτη από την αρχή, να εξέδιδαν νέο πίνακα χιλιοστών (τροποποίηση καταστατικού) και να τοποθετούσαν πλέον και ένα σωστό λέβητα που να εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των τριών ορόφων.
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστούμε, που μας επιλέξατε για την ενημέρωση σας.
Αρχικά να πω, πως σωστά παρατηρήσατε, ο λέβητας έπρεπε να έχει αντικατασταθεί με ένα λέβητα κατάλληλο για χρήση φυσικού αερίου, ώστε να
έχετε και την ανάλογη εξοικονόμηση. Δυστυχώς το κύμα του νέου …… φυσικού αερίου, παρέσυρε πολλούς καταναλωτές σε λάθος επιλογές για πολλούς και διάφορους λόγους. Όσον αφορά το βασικό σας ερώτημα, η άποψή μου είναι ότι, εφόσον οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του 3ου Ορόφου αποδέχονται την αποκοπή των κεντρικών στηλών εντός των διαμερισμάτων τους, τότε αυτή είναι η καλύτερη λύση για εσάς.
Έτσι δεν θα υπάρχουν χαμηλά στο πάτωμα του διαμερίσματός σας σωληνώσεις που με κάποιο τρόπο θα προσπαθούσατε να τις καλύψετε αισθητικά.
Τεχνικά θα πρέπει να προσέξουν οι Ιδιοκτήτες του 3ου ορόφου τα σημεία που θα κοπούν οι σωληνώσεις και την σύνδεση αυτών.
Ελπίζω τα σχόλιά μου να σας βοηθήσουν.

13/07/2015 – Έχω αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου. Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε στα εξής: 1. Ο καυστήρας ενώ είναι κλειστός ανάβει μόνος του για λίγο. Αυτό επαναλαμβάνεται σε κάποιο χρόνο. Είναι αυτό φυσικό; 2. Έχω προσέξει ότι ενώ είναι όλα κλειστά, το ρολόι γράφει. Συγκεκριμένα: το πρωί στις 10 είχε ένδειξη 13096,967 και στις 9 το βράδυ 13097,047.Πρέπει να το κοιτάξω; Αυτή η διαρροή πόσο κοστίζει σε χρήματα; Περιμένοντας τις απαντήσεις σας, σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για  την ενημέρωσή σας.
Αν ο λέβητας έχει ενεργοποιημένη την λειτουργία ζεστού νερού χρήσης είναι πιθανό ανάλογα με το μοντέλο να κάνει στιγμιαίες ενάυσεις για διατήρηση του πλακοειδή εναλλάκτη σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και με την ζήτηση να δώσει απευθείας ζεστό νερό.
Όσον αφορά την κατανάλωση που μου περιγράφετε, αυτή μεταφράζεται σε πολύ λιγότερο από 1 ευρώ. Αν δεν επιθυμείτε να είναι σε κατάσταση αναμονής ο λέβητας, τότε απλά κλείστε την βάνα αερίου που βρίσκεται πριν τον λέβητα (κίτρινη βάνα που βρίσκεται στην κεντρική σωλήνα προς τον λέβητα). Επίσης μπορείτε να κλείσετε την ηλεκτρική τροφοδοσία του λέβητα ακόμα και από τον ίδιο τον λέβητα ο οποίος μπροστά συνήθως έχει ένα κομβίο on/off.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας βοηθήσουν. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

16/07/2015 – Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο εξής: Σε κτίριο στο οποίο δεν υπάρχει εγκατάσταση καυστήρα αλλά ούτε και σώματα, και δεδομένο ότι στην περιοχή υπάρχει παροχή αερίου υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης αυτόμονης θέρμανσης σε 3 διαμερίσματα του ιδίου ορόφου με αέριο? Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση κοινού καυστήρα στο κτίριο ή υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης ατομικών καυστήρων στο κάθε διαμέρισμα ή ακόμα και ενός κοινού και για τα τρία εφόσον είναι στον ίδιο όροφο; Επίσης, εφόσον δεν υπάρχουν σώματα στα διαμερίσματα θα μπορούσε να συνδυαστεί με την εγκατάσταση ατομικών ( ή ενός κοινού) καυστήρων ή δεν το καθιστά εφικτό; Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης με κάποια εναλλακτική ιδέα (π.χ. καυστήρα με πέλλετ και εγκατάσταση σωμάτων);
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας και ελπίζω σε νέα σας σύντομα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για  την ενημέρωσή σας.
Στην περίπτωσή σας, αν όντως υπάρχει ενεργό δίκτυο φυσικού αερίου μπροστά από το ακίνητο, τότε αδιαμφισβήτητα θα προχωρούσα σε εγκατάσταση ατομικών θερμάνσεων. Δηλαδή, σε εγκατάσταση πλήρους ανεξάρτητης ατομικής θέρμανσης με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου και τροφοδοσία αερίου για τα τρία διαμερίσματα από τρεις διαφορετικούς μετρητές. Είναι η καλύτερη επιλογή, και είναι η 1η επιλογή κατά την γνώμη αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το φυσικό αέριο είναι μια οικονομική μορφή ενέργειας, καθαρή πηγή και φιλική προς το περιβάλλον, η ροή είναι συνεχής και η εξόφληση της κατανάλωσης γίνεται μετά από την χρήση, δεν χρειάζεται αποθήκευση και άρα δεν χρειάζεται παραλαβή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι συσκευές είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας με βαθμούς αποδόσεως που ξεπερνούν το 108%, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και μαγείρεμα κτλ. Αν επιθυμείτε περεταίρω ενημέρωση, αυτοψία και υποβολή οικονομικής προσφοράς, είμαστε στην διάθεσή σας. Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας βοηθήσουν.

01/08/2015 – Παρακαλώ μήπως γνωρίζετε το ΦΕΚ για θέρμανση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου σε διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση, διότι αρνούνται να πληρώσουν το ποσοστό που ορίζει το καταστατικό για τα κλειστά διαμερίσματα. Επίσης αν χρειάζεται μόνωση των σωλήνων μέσα στα διαμερίσματα όταν ανάβει η κεντρική θέρμανση για απαλλαγή? Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για  την ενημέρωσή σας.
Σας απαντώ ευθύς αμέσως. Ν. 3175/2003 – Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες
διατάξεις. Πλήρη Κέιμενα, στο ΦΕΚ 207Α_03. Link για το pdf —> http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=7345&cat_id=760
Διείσδυση φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση- Εξοικονόμηση ενέργειας : (άρθ. 30)
Αντικατάσταση χρησιμοποιούμενου υγρού καυσίμου από φυσικό αέριο : (άρθ. 30 §16)
Επίσης θα χρειαστείτε και το : Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ’) : Τεχνικός Κανονισμός για τον τρόπο κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας.
Συμπερασματικά την συμμετοχή των κλειστών διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης, δεν μπορούν να την αρνηθούν, εκτός και αν αναφέρει κάτι σχετικό το καταστατικό της πολυκατοικίας. Σε κάθε περίπτωση ενημερωθείτε από τα σχετικά ΦΕΚ γιατί κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει. Οπότε, διαβάστε και κρίνετε τι πρέπει να εφαρμόσετε στην δική σας περίπτωση. Αν τα πράγματα δυσκολέψουν συμβουλευτείτε και ένα δικηγόρο.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας βοηθήσουν.

05/08/2015 – Ειμαι ιδιοκτήτρια ενός διαμεροσματος σε μια παλια πολυκατοικία οπου πριν εναν χρονο λειτουργουσε η θερμανση (κεντρική θερμανση, πετρέλαιο ). ο λεβητας χαλασε κ φετος αποφάσισαν να αλλάξουν τον λεβητα κ να βάλουν παλι κεντρικη θερμανση πετρέλαιο απο οτι μου ειπε ο διαχειριστής. Δεν εχει γινει καποια συνέλευση. θα πρεπει να γινει συνελευση και να συμφωνουν εγγραφως ολοι για την αλλαγή του λεβητα ή χρειάζεται καποιο ποσοστό ; Επισης αν κανω διακοπη απο την κεντρικη θερμανση (επιθυμω να βαλω θερμοπομπους) σε περίπτωση που αλλαξουν τον λεβητα θα πρέπει να πληρώσω; τελος να αναφέρω οτι εχουν χασει τον κανονισμό λειτουργίας της πολυκατοικιας!!!! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για  την ενημέρωσή σας.
Αν κατάλαβα καλά η κεντρική θέρμανση έπαψε να λειτουργεί λόγω βλάβης του λέβητα πριν ένα χρόνο. Για την παύση της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης εδώ και ένα χρόνο, ποιος αποφάσισε?  Ο διαχειριστής μόνος του? Θα πρέπει να πραγματοποιήθηκε κάποια συνέλευση, όπου η πλειοψηφία θα συμφώνησε λόγω έλλειψης χρημάτων να μην επισκευάσει τον λέβητα και να διακόψει προσωρινά την λειτουργία της Κεντρικής Θέρμανσης, μέχρι νεωτέρας. Έγιναν όντως έτσι τα πράγματα? Αν όχι τότε, η απόφαση για παύση της θέρμανσης και η οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση έκτακτη ή μη, θεωρείται παράνομη και επομένως άκυρη. Σημειωτέον ότι οι Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες διαδικασίες για να θεωρούνται έγκυρες. Ας πάμε όμως τώρα στο κυρίως θέμα. Όπως είπα αν δεν έχει γίνει Γενική Συνέλευση, η όποια απόφαση θεωρείται άκυρη και προσβάλλεται νομικά. Είπατε πως το Καταστατικό της Πολυκατοικίας έχει χαθεί. Ωστόσο συνήθως κάποιος από τους ιδιοκτήτες έχει ένα αντίγραφο. Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει τελικά. Μέχρι σήμερα λαμβάνατε αποφάσεις με κάποιο τρόπο? Σωστά? Είτε ακολουθώντας το μέχρι πρότινος καταστατικό είτε με κάποιους κανόνες που έχει συμφωνήσει η Πολυκατοικία εδώ και πολλά χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις υπάρχουν στα πρακτικά της πολυκατοικίας, και εκεί φαίνεται πως αποφασίζατε μέχρι σήμερα για παρόμοιες εργασίες που έχετε κάνει. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχύει ο διαχειριστής να αποφασίζει, να δώσει εντολή εκτέλεσης έργου σε ένα συνεργείο, χωρίς την συναίνεση των υπολοίπων εφόσον το ποσό του έργου δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (π.χ. 500€). Επίσης μπορεί να λαμβάνει η Συνέλευση μια απόφαση απλά και μόνο με την πλειοψηφία του 51%  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία για να πραγματοποιηθεί ένα έργο, απλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Επίσης μπορεί μια απόφαση να λαμβάνεται το μέγιστο, σε τρεις επαναληπτικές συνελεύσεις λόγω έλλειψης απαρτίας και στην τελευταία να απαιτούνται απλά οι παραβρισκόμενοι για την τελική λήψη της αποφάσεως. Όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί πολλά να ισχύουν, προτείνω λοιπόν να δείτε κάτω από ποιο καθεστώς λαμβάνατε αποφάσεις μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα πρακτικά Γενικών συνελεύσεων.
Όσον αφορά την εγκατάσταση θερμοπομπών στο διαμέρισμά σας, έχω να πω πως δεν είμαι θετικός προς αυτήν την απόφαση γιατί απλά θα γίνετε άλλος ένας συνέταιρος με την ΔΕΗ, και πιστέψτε με έχω περιπτώσεις όπου πελάτες ξήλωσαν τους θερμοπομπούς και επανήλθαν στο παλιό σύστημα, πετώντας άσκοπα πολλά χρήματα σε συσκευές που δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν. Αν επιμένετε, και εγκαταστήσετε τους θερμοπομπούς τότε θα πρέπει, δυστυχώς να πληρώνετε και την θέρμανση κανονικά, διότι η εγκατάσταση θερμοπομπών δεν θεωρείται μόνιμο σύστημα θέρμανσης, σύμφωνα με την νομοθεσία, και η μόνη περίπτωση στην οποία αποδεσμεύεστε από τις δαπάνες λειτουργίας, είναι η εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ατομικής θέρμανσης με φυσικό αέριο και επίτοιχο λέβητα. Αν βέβαια σας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσετε κοινόχρηστους χώρους για την εγκατάσταση μετρητή, σωληνώσεων κτλ. το 51% των ιδιοκτητών του κτιρίου. Προτείνω να παραμείνετε στην Κεντρική Θέρμανση, και να συζητήσετε πως μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση πετρελαίου του κτιρίου αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ώρες λειτουργίας και απόδοση του συστήματος, ώστε να είστε ευχαριστημένοι και να νιώθετε απόλυτη άνεση και ευεξία.Εμείς είμαστε στην διάθεσή σας, και μπορούμε να προτείνουμε πολλές λύσεις για να γίνει αυτό εφικτό.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας βοηθήσουν.

06/08/2015 – Πληροφορίες : θα ηθελα να κανω τις εξης ερωτησεις
1. μπορει ο διαχειριστης - μηχανικος να αφαιρεσει το λεβητα πετρελαιου
2. μπορει μια πολυκατοικια του 2010 να μην εχει προσβαση σε ταρατσα
ευχαριστω εκ των προτερων για τη βοηθεια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για  την ενημέρωσή σας.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας, αλλά θα με βοηθούσε να είμαι πιο στοχευόμενος στις απαντήσεις μου, αν τα ερωτήματά σας να ήταν πιο διευκρινιστικά. Αν δεν κατάλαβα καλά διορθώστε με, τυγχάνει ο Διαχειριστής να είναι Μηχανολόγος Μηχανικός – Αδειούχος Εγκαταστάτης Υδραυλικός εν ενεργεία?
πρέπει για κάποιο λόγο να αποξηλώσετε και απομακρύνετε τον Λέβητα Κεντρικής Θέρμανσης από την πολυκατοικία και αποφασίσατε να το αναθέσετε σε εκείνον?
Αν αυτό είναι το ερώτημα, τότε εφόσον ο Συγκεκριμένος έχει τα προσόντα, την άδεια να ασκήσει αυτή την εργασία, την δυνατότητα να δικαιολογήσει την εργασία με νόμιμο παραστατικό και εφόσον είναι συμφέρουσα η τιμή που προσφέρει, τότε δεν βλέπω τον λόγο να μην το κάνει. Πάντα βέβαια εφόσον το έχετε αποφασίσει όλοι οι ιδιοκτήτες με Γενική Συνέλευση. Το ότι κάποιος είναι Διαχειριστής δεν σημαίνει ότι αποφασίζει και μόνος του. Επειδή όμως τίθεται θέματα ασφαλείας, θα πρέπει αυτός που πραγματοποιεί αυτές τις εργασίες να είναι επαγγελματίας νόμιμος!!
Σχετικά με το δεύτερο ερώτημά σας, όλες τις απαντήσεις θα τις βρέξετε στον κανονισμό της πολυκατοικίας και στα συμβόλαια του σπιτιού. Στον κανονισμό αναφέρονται τα πάντα σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών του κτιρίου. Υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων όπου από την αρχή έχει οριστεί αποκλειστική χρήση της ταράτσας στον ιδιοκτήτη συνήθως του τελευταίου ορόφου. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε πριν αγοράσετε ή νοικιάσετε το διαμέρισμά σας. Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας βοηθήσουν περεταίρω. Για οτιδήποτε άλλο είμαστε στην διάθεσή σας!

17/08/2015 – Εδώ και λίγα χρόνια αποφάσισαν στην πολυκατοικία να βάλουν αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου. Από τότε αντιμετωπίζω τα εξής προβλήματα. 1ον Ήταν ακριβή η εγκατάσταση των μηχανισμών, και 2ον χρόνο παρα χρόνο οι μονάδες καίνε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΑΝΑΨΕΙ ΕΓΩ. Πως μπορώ να βρω το δίκιο μου και να αποδείξω ότι δεν τα καίω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Δεν μπορώ να πάρω θέση σχετικά με το κόστος της συμμετοχής σας στην εγκατάσταση του συστήματος που επιλέξατε, κυρίως γιατί δεν έχω πληροφορίες γενικότερα για τον τύπο του συστήματος και την προέλευση κτλ. Όσον αφορά την καταγραφή ενέργειας, ενώ εσείς έχετε κλειστό το σύστημα, αν υπάρχουν τοποθετημένοι διακόπτες στην επιστροφή των σωμάτων εφόσον μιλάμε για δισωλήνιο σύστημα θέρμανσης, κλείστε απλά τους διακόπτες καλά ώστε να προσπαθήσετε να αποτρέψετε οποιαδήποτε ροή νερού προς το σώμα. Αν είναι μονοσωλήνιο κλείστε το κάτω διακόπτη και πάλι ή όλους τους διακόπτες στον κολλεκτέρ έξω από το διαμέρισμα εφόσον υπάρχουν. Παρακολουθώντας τους λογαριασμούς και την ανάλυση των μονάδων, δεν φαίνεται  ποια είναι η προηγούμενη τιμή ή η διαφορά? Λογικά, επαληθεύοντας την ημέρα καταμέτρησης με τις τιμές που αναγράφονται στους μετρητές θα καταλάβετε αν υπάρχει καταγραφή μονάδων. Επίσης παρατηρήσατε αν τα σώματα θερμαίνονται έστω και λίγο στο επάνω μέρος τους. Αν ναι, τότε ορθά καταγράφουν οι μετρητές. Γενικότερα οι βαλβίδες δεν σφραγίζουν πάντα καλά γιατί τα δίκτυα  είναι βρωμικά. ωστόσο για την ορθή λειτουργία ενός συστήματος συμβάλλουν και άλλοι  παράγοντες. Για οτιδήποτε άλλο είμαστε στην διάθεσή σας. Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

28/08/2015 – Καλησπέρα.Θα ήθελα τη βοήθειά σας...Επιθυμώ να τοποθετήσω ατομικό λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά μου.Θα χρειαστεί να πάρω το 50+1 % του συνόλου των ιδιοκτητών ή έχει ψηφιστεί ο νόμος για απευλευθέρωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας.
Σχετικά με το ερώτημά σας, η απάντηση είναι πως θα πρέπει όντως να συμφωνήσει το 50% + 1 συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας συμμετοχής, ώστε να μπορέσετε να εγκαταστήσετε φυσικό αέριο στο διαμέρισμά σας. Η απόφαση αφορά, την χρήση κοινόχρηστων χώρων για την εγκατάσταση σωληνώσεων αερίου, μετρητή αερίου κτλ. Δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ούτε έχει ψηφιστεί κάποιος νόμος για την χρήση φυσικού αερίου χωρίς την συναίνεση του παραπάνω ποσοστού. Κατ’ επέκταση ακόμη και να εγκαταστήσετε σύστημα αυτόνομης θέρμανσης με αέριο, αν προβλέπεται από το καταστατικό συμμετοχή σας στις δαπάνες θέρμανσης με κάποιο ποσοστό, τότε αυτό ισχύει. Βέβαια γενικότερα υπάρχει ευελιξία και ελαστικότητα στις αποφάσεις των πολυκατοικιών, διότι το πρόβλημα της διακοπής της θέρμανσης σε πολλές πολυκατοικίες έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολύ κόσμο που έχει πραγματικά την ανάγκη να θερμανθεί, και ο κόσμος έχει κάπως ξεσηκωθεί. Με τα κατάλληλα επιχειρήματα μπορείτε νομίζω να κερδίσετε αυτό που θέλετε. Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είμαστε στην διάθεσή σας.

10/09/2015 – Μου προτεινε ο τεχνικος να βαλω τον καυστηρα συμπυκνωσης φυσικου αεριου μεσα στο δωμάτιο. Υπαρχει προβλημα με τον θορυβο η κατι αλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Σχετικά με το ερώτημα που μας θέσατε : Πάντοτε όταν μπαίνει ατομικός επίτοιχος λέβητας φυσικού αερίου σε εσωτερικό χώρο, ανεξάρτητα από τον τύπο του μηχανήματος όσον αφορά την εξαγωγή των καπναερίων και του εισερχόμενου αέρα καύσης, απαιτείται ελάχιστος αερισμός προς το εξωτερικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, πρέπει να τηρείται άνοιγμα διατομής 75cm2 Χ 2, ή μια θυρίδα 150cm2. Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας φανούν χρήσιμες.

10/09/2015 – Πόσο θα κοστίσει η εγκατάσταση υγραερίου για μονοκατοικία 65 τ.μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε για την ενημέρωσή σας. Αρχικά θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν πρόκειται για Υγραέριο ή για Φυσικό αέριο. Το πρώτο γίνεται με την τροφοδοσία από φιάλες ή δεξαμενές ενώ το δεύτερο παροχετεύεται στο διαμέρισμα μέσω μόνιμου δικτύου από Πάροχο. Η πρώτη περίπτωση, υπόκειται σε σοβαρούς περιορισμούς και αν το διαμέρισμα είναι εντός Αττικής, θα πρέπει ανάλογα με την επιλογή που θα κάνετε (φιάλες ή δεξαμενή) να δούμε αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει μεγάλη ευελιξία και η περίπτωση να μην μπορούμε να εγκαταστήσουμε συσκευή εκμηδενίζεται. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις, με την δεύτερη να υπερτερεί υπάρχει μέγιστη ασφάλεια. Το κόστος είναι κάτι το οποίο δεν προκύπτει έτσι απλά.  Θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε αυτοψία, ώστε να σας δώσουμε αναλυτική οικονομική προσφορά.
Ελπίζω οι πληροφορίες που σας παρέχουμε να σας ικανοποιήσουν.

Φυσικό αέριο και Αυτονομία θέρμανσης μεμονωμένων διαμερισμάτων

Η πολυκατοικία αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία της Κεντρικής Θέρμανσης. Τι γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν θέρμανση; Πώς μπορεί κάποιος να αυτονομηθεί;

Όλοι μέχρι χθές θεωρούσαμε την Θέρμανση ως απαραίτητο αγαθό και θα βάζαμε προτεραιότητα την ζεστασιά μας τις κρύες νύχτες του χειμώνα με το γνωστό σε όλους μας καλοριφέρ. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο, με την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει έγινε κοινωνικό πρόβλημα. Οι πολυκατοικίες, η μια πίσω από την άλλη αποφασίζουν την διακοπή της θέρμανσης. Οι εσωτερικοί κανονισμοί (καταστατικά) δεν προβλέπουν την αποκοπή διαμερίσματος από την θέρμανση γιατί όταν συντάχθησαν δεν αναμενόταν μια τέτοια κατάσταση. Απόφαση για αποκοπή λοιπόν κάποιου διαμερίσματος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση της πολυκατοικίας και ακόμα και αν υπάρξει χρειάζεται και τροποποίηση καταστατικού. Καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ζήσει!
Την λύση μπορεί να δώσει το Φυσικό Αέριο. Σύμφωνα με νόμο που ισχύει από το 2003, επιτρέπεται σε έναν ιδιοκτήτη να εγκαταστήσει ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, αρκεί να πάρει έγκριση από το 51% των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας. Θεωρητικά με την κατοχύρωση της έγκρισης του 51%, δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας για θέρμανση. Στην πράξη βέβαια, θα πρέπει να ισχύσει ότι προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό της πολυκατοικίας. Πάντως, Νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, βρίσκεται υπό συζήτηση με την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ.

Υπάρχει δυνατότητα αυτονόμησης διαμερίσματος χωρίς την υποχρέωση αυτού να συμμετέχει στα κοινόχρηστα θέρμανσης;

Όχι, δεν υπάρχει άλλη μορφή ενέργειας που να δίνει την δυνατότητα αυτονόμησης σε κάποιο διαμέρισμα με ταυτόχρονη νομική κάλυψη αυτού έναντι των υποχρεώσεων συμμετοχής του στις δαπάνες λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης. Ακόμη και αν επιλέξει να αφαιρέσει τα θερμαντικά του σώματα και να ζεσταθεί π.χ. με κλιματιστικά ή θερμοπομπούς, οφείλει να συμμετέχει με το μειωμένο ποσοστό που προβλέπει το καταστατικό για κλειστά διαμερίσματα. Στην περίπτωση δε, που το καταστατικό δεν προβλέπει τίποτα, ο νόμος των πολυκατοικιών λέει ότι ο συγκεκριμένος κάτοικος, ακόμη και αν αποκοπεί πλήρως θα συμμετέχει στις δαπάνες θέρμανσης 100%.

Μπορεί η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας να αποφασίσει την διακοπή της λειτουργίας της Κεντρικής Θέρμανσης;

Έστω και αν ένας ιδιοκτήτης-ενοικιαστής αποφασίσει ότι επιθυμεί θέρμανση, η γενική συνέλευση υποχρεούται στην τήρηση του καταστατικού και την συνέχιση της λειτουργίας του καλοριφέρ. Σε κάθε άλλη περίπτωση η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.

Συστήματα θέρμανσης παλαιών πολυκατοικιών

Με ποιον τρόπο υπολογίζονταν μέχρι σήμερα οι δαπάνες θέρμανσης σε κτίρια με Κεντρικό Σύστημα (Παλαιές Πολυκατοικίες κατασκευασμένες έως τις αρχές του 1980) ;

Μέχρι σήμερα κάθε διαμέρισμα στις παλαιές πολυκατοικίες συμμετέχει στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης του κτιρίου μόνο με τα χιλιοστά του όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτά προκύπτουν κυρίως από τον όγκο και τα τετραγωνικά του (παλαιές μελέτες θέρμανσης). Οι ανάγκες κάθε διαμερίσματος για θέρμανση εξαρτώνται σημαντικά από την θέση του στο κτίριο και τις απώλειες ενέργειας που προκύπτουν λόγω της θέσης αυτής. Τα διαμερίσματα με δυσμενή θέση (ακραίων ορόφων, βόρειου προσανατολισμού κτλ.) δεν προλαβαίνουν στις ίδιες ώρες λειτουργίας (χρονοδιακόπτης = διακοπτόμενη θέρμανση) να ζεσταθούν σε σχέση με διαμερίσματα ενδιάμεσων ορόφων, μικρότερου όγκου ή νότιου προσανατολισμού. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κατανομή δαπανών να πραγματοποιείται με μεγάλη αμφιβολία ως προς το δίκαιο αποτέλεσμα και βέβαια να υπάρχει σημαντική σπατάλη ενέργειας.

Ποια είναι τα κυριότερα μειονεκτήματα των Συστημάτων Κεντρικής Θέρμανσης Παλαιών Πολυκατοικιών χωρίς αυτόνομη λειτουργία ;

Στις παλαιές πολυκατοικίες η διαχείριση της λειτουργίας της θέρμανσης γινόταν συνήθως μέσω ενός κοινού χρονοδιακόπτη. Κατά συνέπεια υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη και σήμερα προβλήματα ανάμεσα στους κατοίκους για

την συχνότητα των περιόδων θέρμανσης στο εικοσιτετράωρο
για την διάρκεια λειτουργίας των περιόδων αυτών
για την παράμετρο εξωτερική θερμοκρασία ως κριτήριο λειτουργίας της θέρμανσης και
για την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού προς τα θερμαντικά σώματα.
Συμβαίνει λοιπόν, μοιραία, κάποιο διαμέρισμα να επιθυμεί θέρμανση σε συγκεκριμένους χώρους, με διαφορετική επιθυμητή θερμοκρασία και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όταν κάποιο άλλο διαμέρισμα τις ίδιες ώρες δεν επιθυμεί θέρμανση ή επιθυμεί θέρμανση με διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασιών.
Επιπλέον, είναι αδύνατον ο υπεύθυνος διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης (θυρωρός ή διαχειριστής), να παρακολουθεί την μεταβολή των εξωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών και ανάλογα να ρυθμίζει την συχνότητα των περιόδων λειτουργίας, την διάρκεια αυτών των περιόδων, να μειώνει τη θερμοκρασία παραγωγής του νερού του λέβητα όταν στο εξωτερικό περιβάλλον εμφανίζονται υψηλότερες θερμοκρασίες ή να την αυξάνει όταν επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Πολλές φορές παρατηρούνται διαμερίσματα να έχουν αντικαταστήσει τα θερμαντικά τους σώματα με πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προέβλεπε αρχικά η μελέτη θέρμανσης, εκμεταλλευόμενοι περισσότερη ενέργεια (άσκοπη χρήση περισσότερων θερμίδων = αυξημένη κατανάλωση) και πληρώνοντας λιγότερο σε σχέση με την ενέργεια που απορροφούσαν από το σύστημα. Η χρέωση συνέχιζε να γίνεται σύμφωνα με τα παλαιά χιλιοστά θέρμανσης, χωρίς να γίνεται καμιά περεταίρω προσαύξηση λόγω μεταβολής των θερμαντικών σωμάτων. Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου κατά την αλλαγή ενός θερμαντικού σώματος από κάποιον υπεύθυνο της πολυκατοικίας.

Πολυκατοικίες με ωρομέτρηση

Τι ίσχυε έως σήμερα στα κτίρια με αυτόνομη θέρμανση και χρήση Ωρομετρητών;

Λίγο πριν το 1985 έως και σήμερα σε όλες τις σύγχρονες κατασκευές κτιρίων με περισσότερα του ενός διαμερίσματα η μέτρηση της κατανάλωσης και ο υπολογισμός των εξόδων θέρμανσης για κάθε ιδιοκτησία γινόταν με την μέθοδο της Ωρομέτρησης.
Η μέθοδος αυτή με τον τρόπο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, παρουσιάζει αρκετές ιδιομορφίες και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται αντικείμενο διενέξεων και τριβών μεταξύ των κατοίκων που κατοικούν σε ένα κτίριο ενώ παράλληλα φέρνει όλους εμάς τους μηχανικούς που δραστηριοποιούμαστε με το αντικείμενο της κατανομής δαπανών σε δύσκολη θέση.
Στην ουσία η κατανάλωση θερμότητας είναι εκτιμώμενη σα συνάρτηση του χρόνου που ηλεκτροβάννα αυτονομίας του διαμερίσματος παραμένει ανοιχτή. Πιο απλά μετράται περισσότερο η δυνατότητα του κάθε διαμερίσματος να κάνει χρήση του κεντρικού συστήματος θέρμανσης και όχι το πραγματικό πόσο θερμότητας που αποδίδεται στο κάθε διαμέρισμα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου Ωρομέτρησης για τον υπολογισμό κατανάλωσης της θερμικής ενέργειας στα κτίρια με αυτονομία;

Σύμφωνα με τον τεχνικό κανονισμό για την κατανομή δαπανών θέρμανσης που ισχύει στην χώρα μας (ΦΕΚ 631/7-11-1985), με την μέθοδο της ωρομέτρησης μετράται το ποσό της θερμότητας που αποδίδεται σε ένα χώρο από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης μέσω των απωλειών του χώρου. Τεχνικά αυτό είναι αδύνατον αφού, αφενός η θερμοκρασία του χώρου δεν έχει μοναδική τιμή και επιπλέον εκτός από την μεταβολή της στο χρόνο είναι διαφορετική ανά τους χώρους του διαμερίσματος και αφετέρου επηρεάζεται σημαντικά από παρεμβάσεις όπως ανοίγματα παραθύρων ή θυρών, που οδηγούν σε μεταβολές που δεν συνδέονται με το πραγματικό αποδιδόμενο ποσό θερμότητας προς τον χώρο αυτό.
Επίσης με βάση τον κανονισμό το μέγεθος των θερμαντικών σωμάτων δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της κατανάλωσης με την μέθοδο της ωρομέτρησης. Αυτό οδηγεί σε λάθος κατανομές αφού :
Πολλές φορές οι ένοικοι των κτιρίων αντικαθιστούν τα θερμαντικά τους σώματα με μεγαλύτερα, χωρίς να καταγράφεται και να συνυπολογίζεται αυτή η προσαύξηση στην δυνατότητα απορρόφησης περισσότερης ενέργειας από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Στην πράξη δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων, γιατί κάτι τέτοιο θα πρέπει να οδηγήσει σε νέα μελέτη κατανομής δαπανών χιλιοστών θέρμανσης.
Η μειωμένη απόδοση θερμότητας, όταν γίνεται μερική χρήση των θερμαντικών σωμάτων ή και πλήρη απομόνωση σωμάτων σε χώρους όπου κάποιος δεν επιθυμεί θέρμανση κλείνοντας τους διακόπτες, δεν υπολογίζεται.
Κατά συνέπεια η μέθοδος της ωρομέτρησης αποτελεί αντικίνητρο προς εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες, αφού δεν συνδέει την πραγματική τελική κατανάλωση θερμικής ενέργειας της κάθε ιδιοκτησίας με την δαπάνη θέρμανσης.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ….
Συχνά έχουν καταγραφεί φαινόμενα παραβίασης της Ηλεκτροβάννας που βρίσκεται έξω από το διαμέρισμα, καθώς και φαινόμενα παραβίασης Ωρομετρητών που βρίσκονται στο Λεβητοστάσιο του κτιρίου. Η παραβίαση αυτή πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτή ή ακόμα γίνεται αντιληπτή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους κατοίκους με υπερβολικές χρεώσεις. Δυστυχώς έχουν καταγραφεί πολλές κατασκευές κτιρίων στις οποίες οι κατασκευαστές είχαν την φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν τα κολλεκτέρ με την ηλεκτροβάννα εντός των διαμερισμάτων. Γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος από εξειδικευμένο τεχνίτη ή τον ίδιο τον διαχειριστή είναι αδύνατος με όλα τα συνεπακόλουθα…
Το ίδιο πρόβλημα έχει παρατηρηθεί πολλές φορές και σε κτίρια όπου η ηλεκτροβάννα κάποιου διαμερίσματος είχε βλάβη για αρκετό χρονικό διάστημα και το θερμό νερό διερχόταν στο διαμέρισμα ακόμα και αν ο θερμοστάτης ήταν κλειστός.
Επιπλέον, ένα ενδεχόμενο σοβαρό πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης που επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του υδραυλικού κυκλώματος έχει ως συνέπεια την μερική ή ολική αδυναμία ορθής κυκλοφορίας του θερμού νερού στα σώματα του τελευταίου ή τελευταίων ορόφων ενός κτιρίου. Πολλές φορές, μέχρι το πρόβλημα να γίνει αντιληπτό από τον κάτοικο και έως ότου φθάσει η στιγμή που θα διορθωθεί, οι όποιες καταγραμμένες μη έγκυρες ώρες λειτουργίας θα κοστίσουν χρήματα για τα οποία ο συγκεκριμένος/οι δεν απορρόφησε/σαν ποτέ την αξία τους σε θερμική ενέργεια.
Τέλος το σύστημα κεντρικής θέρμανσης με ωρομέτρηση προϋποθέτει την ακριβή ρύθμιση των παροχών στους κλάδους διανομής που συνήθως βρίσκονται έξω από το διαμέρισμα, πράγμα που σπάνια γίνεται και συνήθως στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν εφαρμόσθηκε.

Αυτονομία θέρμανσης σε παλαιές πολυκατοικίες

Τι είναι οι Μετρητικές Συσκευές Ενέργειας Θερμαντικών Σωμάτων (Heat or Heating Cost Allocators);

Ο κατανεμητής κόστους θέρμανσης είναι μια μετρητική συσκευή που τοποθετείται πάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα με σκοπό να μας δώσει το μέτρο της ποσότητας θερμότητας που αποδόθηκε από το σώμα στον χώρο. Η κατανομή δαπανών γίνεται στη συνέχεια από συγκριτική αξιολόγηση των ενδείξεων του συνόλου των μετρητικών συσκευών των θερμαντικών σωμάτων με την βοήθεια ειδικού λογισμικού.
Οι συσκευές αυτές βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα κτίρια κατοικιών με κεντρική θέρμανση στην Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 80΄. Έχουν σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης και τοποθετούνται πάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα.
Η εγκατάσταση αυτών των συσκευών οδηγεί πρακτικά στην αυτονόμηση λειτουργίας ανά χώρο και μετατρέπει τα κλασσικά δισωλήνια συστήματα θέρμανσης σε συστήματα με διευρυμένη αυτόνομη λειτουργία.
Οι κατανεμητές δαπανών θέρμανσης διακρίνονται σε δυο κατηγορίες :
Τους μετρητές εξατμίσεως
Τους ηλεκτρονικούς μετρητές
Οι μετρητές εξατμίσεως πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη με την παράλληλη εμφάνιση της Τηλεθέρμανσης με σκοπό της εξοικονόμηση καυσίμων και μείωση του κόστους για θέρμανση. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται αλλά σταδιακά αντικαθιστώνται με νεότερης τεχνολογίας μετρητές. Αξίζει να αναφέρουμε εν συντομία στην αρχή λειτουργίας τους. Οι μετρητές αυτοί, είναι ενσωματωμένοι με ένα φιαλίδιο που περιέχει διάλυμα οινοπνεύματος και τετραλίνης, το οποίο εξατμίζεται ανάλογα με την θερμοκρασία που αναπτύσσεται από το ίδιο το θερμαντικό σώμα. Μια βαθμονομημένη κλίμακα που είναι ειδικά προσαρμοσμένη δίπλα στην στήλη που περιέχει το υγρό, μας δείχνει την ποσότητα της αποδιδόμενης θερμότητας στο χώρο. Το σφάλμα της συσκευής κυμαίνεται στο ±7%, τιμή που αποδίδει ιδιαίτερα έγκυρα αποτελέσματα και είναι αποδεκτή από το πρότυπο EN 835. Πρακτικά στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ αυτού του είδους οι μετρητές.
Η πιο εξελιγμένη μορφή μετρητών, οι ηλεκτρονικοί μετρητές θερμαντικών σωμάτων έχουν εμφανισθεί στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι μετρητές 3ης γενιάς με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες λειτουργίες και πολύ μικρό σφάλμα. Παρακάτω θα αναφερθούμε περισσότερο στους νέους ασύρματους ηλεκτρονικούς κατανεμητές δαπανών..

Ποια η αρχή λειτουργίας των Ηλεκτρονικών Κατανεμητών Κόστους Θέρμανσης;

Ο ηλεκτρονικός κατανεμητής δαπανών θέρμανσης Sontex 556 λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή διπλού αισθητήρα. Η συσκευή έχει κατασκευαστεί και εγκριθεί σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 834:1994 και λαμβάνοντας υπόψη το prEN 834 Νοέ. 2006.
Ο κατανεμητής δαπανών θέρμανσης αποτελείται από έναν μικροεπεξεργαστή, μία μπαταρία λιθίου, δύο αισθητήρες θερμοκρασίας, μία θερμοαγώγιμη βάση στήριξης αλουμινίου, μία οθόνη πολλαπλών λειτουργιών και ένα πλαστικό περίβλημα.
Το κύκλωμα μέτρησης αποτελείται από τους αισθητήρες θερμοκρασίας, τον αναλογικό-ψηφιακό μετατροπέα, την αντίσταση αναφοράς για την τυποποίηση του μετασχηματισμού μέτρησης και τον μικροεπεξεργαστή για πρόσβαση στην απόδοση θερμότητας του θερμαντικού σώματος.
Η βασική λειτουργία των κατανεμητών είναι η μέτρηση και καταγραφή της θερμικής ενέργειας που αποδίδει το κάθε θερμαντικό σώμα στο χώρο. Αθροίζοντας τις μετρήσεις από όλα τα σώματα υπολογίζεται η κατανάλωση του κάθε διαμερίσματος. Η συλλογή των μετρήσεων γίνεται ασύρματα μέσω φορητών ή σταθερών συσκευών (modem).

Ο Ηλεκτρονικός κατανεμητής δαπανών θέρμανσης 556 διαθέτει ένα κύκλωμα πομποδέκτη στην μπάντα των 433 MHz με ενσωματωμένη κεραία.
Με το ασύρματο σύστημα Sontex, δοκιμασμένο εδώ και πάνω από 10 χρόνια, πραγματοποιείται η εξαγωγή και ανάγνωση των τιμών κατανάλωσης μέσω ενός φορητού ασύρματου modem. Το ασύρματο σύστημα Sontex είναι ένα αμφίδρομο σύστημα, δηλ. ο ασύρματος κατανεμητής δαπανών θέρμανσης μπορεί να κληθεί μόνο από ένα φορητό PDA ή ένα ασύρματο κέντρο κατόπιν εντολής για αποστολή των δεδομένων του.
Με ποιο τρόπο μπορεί η κεντρική θέρμανση ενός κτιρίου να μετατραπεί σε σύστημα θέρμανσης με αυτονομία ;
Όλα τα παλαιά συστήματα με κεντρική θέρμανση μετατρέπονται με ιδιαίτερη ευκολία σε συστήματα αυτόνομης θέρμανσης με δυνατότητα χρήσης ανά θερμαντικό σώμα. Για την μετατροπή αυτή απαιτείται η εγκατάσταση ασύρματων ηλεκτρονικών κατανεμητών δαπανών θέρμανσης και αυτόνομων θερμοστατικών κεφαλών.

Σε κάθε θερμαντικό σώμα τοποθετείται μια θερμοστατική κεφαλή (κοινός θερμοστάτης). Η θερμοστατική κεφαλή είναι ένας θερμοστάτης χώρου (όργανο με βαθμονομημένη κλίμακα) ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του ζεστού νερού προς το σώμα, ανάλογα με τη θερμοκρασία που του έχουμε ορίσει για τον συγκεκριμένο χώρο. Δηλαδή, μετράει την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου και αυτόματα ρυθμίζει την θέρμανση που προέρχεται από τα θερμαντικά σώματα. Οι θερμοστατικές κεφαλές είναι απόλυτα αξιόπιστες συσκευές με μεγάλη αντοχή στον χρόνο και αμετάβλητη αποδοτικότητα.
Χρησιμοποιώντας τους μετρητές θερμικής ενέργειας “Ηλεκτρονικούς Ασύρματους Κατανεμητές Δαπανών”, σε συνδυασμό με τις θερμοστατικές κεφαλές, μετατρέπεται μία Εγκατάσταση Κεντρικής Θέρμανσης χωρίς αυτονομία, σε Κεντρική Θέρμανση με “ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ” αυτόνομη λειτουργία, καθώς ο έλεγχος λειτουργίας και η χρέωση μπορεί να γίνεται όχι μόνο ανά διαμέρισμα, αλλά και ανά θερμαντικό σώμα (ανά δωμάτιο).

Πως χειρίζομαι μια θερμοστατική κεφαλή ;

Ο χειρισμός της είναι απλός. Με απλή περιστροφή επιλέγουμε την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου και το θερμαντικό σώμα θα λειτουργεί αυτόματα για όση ώρα χρειάζεται. Όταν η θερμοκρασία του χώρου αυξάνεται, αποτέλεσμα π.χ. της εκπομπής θερμότητας από το ίδιο το θερμαντικό σώμα, της ακτινοβολίας του ηλίου, των ανθρώπων ή και των ηλεκτρικών συσκευών που βρίσκονται στο δωμάτιο, η θερμοστατική κεφαλή κλείνει αυτόματα. Έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, διότι γίνεται εκμετάλλευση κάθε αποδιδόμενου θερμικού κέρδους στον χώρο. Την στιγμή που η θερμοκρασία δωματίου πέφτει κάτω από αυτήν που έχουμε ορίσει, η κεφαλή ανοίγει αυτόματα ξανά και τότε το θερμαντικό σώμα διαρρέεται και πάλι από θερμό νερό.

Τι δείχνει κάθε αριθμός που είναι αποτυπωμένος περιμετρικά μιας θερμοστατικής κεφαλής;

Κάθε βαθμίδα της κεφαλής προκαλεί – επιτρέπει μία συγκεκριμένη θερμοκρασία στον χώρο. Η βαθμίδα 1 αντιστοιχεί σε θερμοκρασία περίπου 12οC, η βαθμίδα 2 σε θερμοκρασία περίπου 16 οC, η βαθμίδα 3 σε 20οC, η βαθμίδα 4 σε 24οC.
Οι ενδιάμεσες θέσεις αντιστοιχούν στις ενδιάμεσες θερμοκρασίες δωματίου με την ανάλογη υποδιαίρεση.
Επίσης διαθέτει θέση για προστασία έναντι παγετού και θέση για την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του θερμαντικού σώματος.

Πως θα χειριστώ για πρώτη φορά την θερμοστατική κεφαλή μετά την εγκατάστασή της από εξειδικευμένο τεχνικό ;

Ρυθμίζουμε τη θερμοστατική κεφαλή στη βαθμίδα 5 έτσι ώστε να είναι τελείως ανοικτός ο διακόπτης. Κάνουμε εξαέρωση σε κάθε θερμαντικό σώμα από το εξαεριστικό του, όπως κάναμε μέχρι σήμερα χωρίς καμία διαφορά.
Φροντίζουμε η εξαέρωση να γίνεται πριν την εκκίνηση του λέβητα και πάντοτε σε κρύα κατάσταση. Τη διαδικασία της εξαέρωσης την επαναλαμβάνουμε μετά από κάθε εκκένωση του δικτύου σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης. Μετά την διαδικασία της εξαέρωσης τοποθετείστε τη θερμοστατική κεφαλή στην επιθυμητή θέση ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πως είναι καλύτερα να λειτουργώ τη θερμοστατική κεφαλή για να έχω ταυτόχρονα οικονομία και απόδοση ;

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε όλα τα θερμαντικά σώματα του σπιτιού σας στο μέγιστο, αλλά αν θέλετε πραγματικά να εξοικονομήσετε ενέργεια θα πρέπει να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές μας :

Μην ανοίγετε το παράθυρο όταν ο θερμοστατικός διακόπτης είναι ανοιχτός.
Όταν θέλετε να αερίσετε το σπίτι σας, πρώτα πρέπει να ρυθμίσετε την βαλβίδα στην θέση (*). Κατόπιν ανοίξτε όλα τα παράθυρα για ορισμένα λεπτά.
Για τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται προτείνεται η θέση της κεφαλής να είναι στη βαθμίδα (2).
Όταν λείπετε από το σπίτι κατά την διάρκεια της ημέρας/νύχτας ή για παράδειγμα όταν είστε στην εργασία σας, ρυθμίστε την κεφαλή στο (2).
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι ξαναγυρίστε την στη κανονική επιθυμητή θέση. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε σωστή θερμοκρασία πολύ γρήγορα εξοικονομώντας ενέργεια.
Αφήνετε ελεύθερο το χώρο γύρω από το καλοριφέρ. Μην χρησιμοποιείτε καλύμματα και τοποθετείτε έπιπλα σε μικρή απόσταση καθώς και οποιαδήποτε αντικείμενα επάνω και γύρω από τα σώματα. Σε αντίθετη περίπτωση το σώμα θα υπολειτουργεί και η αποδοτικότητα στον χώρο θα μειωθεί κατά 30% περίπου.
Βελτιώστε την μόνωση των παραθύρων και των θυρών σας έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμη ενέργεια μέσω αυτών.

Σε περίπτωση που απουσιάσω από το διαμέρισμά μου για μεγάλο χρονικό διάστημα που πρέπει να τοποθετήσω τις θερμοστατικές κεφαλές και τι να προσέξω ;

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απουσία από το διαμέρισμα για μακρύ χρονικό διάστημα (ή για το διαμέρισμα που δεν κατοικείται) οι θερμοστατικές κεφαλές θα πρέπει να ρυθμίζονται στη θέση (0) (τελείως κλειστή θερμοστατική περιστρέφοντάς την τέρμα δεξιά). Επίσης, θα πρέπει να κλείνονται και οι κάτω διακόπτες (διακόπτες επιστροφής) των θερμαντικών σωμάτων έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης απομόνωση από τις κεντρικές στήλες.

Αν τα σώματά μου είναι καλυμμένα μπορώ να τοποθετήσω θερμοστατικές κεφαλές ;

Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 μέχρι και σήμερα συναντούμε πολλές περιπτώσεις όπου τα θερμαντικά σώματα είναι καλυμμένα κυρίως για λόγους αισθητικής. Για αυτές τις περιπτώσεις οι κατασκευαστές ρυθμιστικών κεφαλών προτείνουν την τοποθέτηση θερμοστατικών κεφαλών με απομακρυσμένο αισθητήριο και ενσωματωμένο χειριστήριο. Έτσι μπορεί ο κάτοικος να χειριστεί την κεφαλή εκτός του καλύμματος που βρίσκεται το θερμαντικό σώμα ενώ ταυτόχρονα μετράται η πραγματική θερμοκρασία του χώρου και υπάρχει ορθή ανταπόκριση σύμφωνα με την επιθυμητή ρύθμιση.

Έχει παρατηρηθεί κάποιοι κάτοικοι να μην επιθυμούν την τοποθέτηση απομακρυσμένου χειριστηρίου-αισθητηρίου λόγω του υψηλότερου κόστους και να μην εναρμονίζονται με την υποχρεούσα συνθήκη των κατασκευαστών. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχετε ότι η τιμή στην οποία έχετε ρυθμίσει την θερμοστατική κεφαλή που βρίσκεται εντός του καλύμματος, ανταποκρίνεται στην επιθυμητή θερμοκρασία. Είναι βέβαιο ότι η εγκλωβισμένη μέσα σε κάλυμμα θερμοστατική κεφαλή θα αντιλαμβάνεται υψηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που πραγματικά επικρατεί στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή βρείτε το ιδανικό για εσάς σημείο ρύθμισης ή αφαιρέστε το κάλυμμα.

Είναι καλύτερα να κλείνω τελείως τις θερμοστατικές κεφαλές για την νύχτα και να τις ανοίγω ξανά το πρωί ή να τις αφήνω ανοιχτές όλη τη διάρκεια της νύχτας ;

Κατά την διάρκεια της νύχτας και γενικότερα της ώρες κατάκλισης είναι προτιμότερο να διατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες (περίπου 17℃) τοποθετώντας τις θερμοστατικές κεφαλές σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό απαιτούν οι κανόνες υγιεινής αλλά και η ανάγκη για οικονομία στην χρήση των ενεργειακών πόρων. Έτσι κι αλλιώς και το κεντρικό σύστημα μειώνει αυτόματα την θερμοκρασία του νερού κατά την διάρκεια της νύχτας για λόγους εξοικονόμησης.

Έχω βάλει την θερμοστατική κεφαλή στην θέση (0), αλλά το σώμα εξακολουθεί να ζεσταίνεται. Τι πρέπει να κάνω;

Στην περίπτωση αυτή, αρχικά περιστρέψτε την θερμοστατική κεφαλή με αργή κίνηση από την θέση (0) έως το πλήρη άνοιγμα στην θέση (5) και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Επαναλάβετε την διαδικασία αρκετές φορές. Αφήστε το θερμαντικό σώμα σε ηρεμία έχοντας την θερμοστατική κεφαλή στην θέση 0 και αναμένετε έως ότου αισθανθείτε ότι το σώμα έχει κρυώσει σε όλη του την επιφάνεια. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε από 10 λεπτά έως και 1 ώρα ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου. Εάν το σώμα εξακολουθεί να θερμαίνεται κλείστε πρώτα τον κάτω διακόπτη (διακόπτης επιστροφής) περιστρέφοντάς τον δεξιόστροφα ως που να τερματίσει και καλέστε αμέσως το τεχνικό τμήμα της Heating Experts για να λύσει το πρόβλημα.

Αυτονομία θέρμανσης σε σύγχρονες πολυκατοικίες

Τι είναι οι Θερμιδομετρητές ροής (Compact Heat Meters);

Οι θερμιδομετρητές είναι συσκευές απόλυτης μέτρησης και χρησιμοποιούνται στην θέρμανση και τον κλιματισμό. Η μέθοδος της μέτρησης στηρίζεται στους κανόνες της Φυσικής και της Θερμιδομετρίας. Είναι γνωστό ότι η ποσότητα της θερμότητας Q σε Kcal(χιλιοθερμίδες) υπολογίζεται από τον τύπο
Q=m×Cp×ΔΤ
Όπου : m = Μάζα σε λίτρα για υγρό σώματος
Cp = Ειδική θερμικρασία του νερού
ΔΤ = Η διαφορά θερμοκρασίας σε βαθμούς Κελσίου (θ1-θ2)
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των θερμιδομετρητών είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε σύστημα θέρμανσης και παρέχουν άμεση ένδειξη της καταναλισκόμενης ποσότητας θερμότητας σε φυσικά μεγέθη όπως Kwh ή GJ.

Από ποια εξαρτήματα αποτελείται ένας Θερμιδομετρητής ;

Ο θερμιδομετρητής αποτελείται από έναν ογκομετρητή απόλυτης μέτρησης (κυβικά μέτρα την ώρα – m3/h) και δυο αισθητήρια για την μέτρηση της διαφοράς μεταξύ θερμοκρασίας παροχής ζεστού νερού και της θερμοκρασίας επιστροφής του νερού από τα σώματα (ΔΤ = θ1 – θ2).
Η μέτρηση της παροχής του νερού γίνεται με τη χρήση ενός ροόμετρου πτερωτής στις πιο συνήθη περιπτώσεις. Για τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου χρησιμοποιούνται θερμόμετρα αντιστάσεως.

Πως υπολογίζει ο Θερμιδομετρητής την ποσότητα θερμότητας που απορροφά ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης;

Ο θερμιδομετρητής μετράει δειγματοληπτικά σε διακριτά χρονικά διαστήματα τον όγκο του νερού που διέρχεται στο σύστημα (π.χ. σε ένα διαμέρισμα ) και τις θερμοκρασίες του νερού τόσο στην είσοδο προς το διαμέρισμα όσο και στην έξοδό του από αυτό. Η Ηλεκτρονική Μονάδα του Μετρητή, καταχωρεί αυτές τις μετρήσεις και πραγματοποιεί υπολογισμούς σύμφωνα με τον γνωστό τύπο υπολογισμού της παροχής θερμότητας από τους κανόνες φυσικής και θερμιδομετρίας (γινόμενο Q=m×Cp×ΔΤ ) ολοκληρώνοντας το γινόμενο στο χρόνο, όπου συνυπολογίζονται και οι αναγκαίες σταθερές (Cp = ειδική θερμοχωρητικότητα του νερού, m = διόρθωση μετατροπής ροής όγκου σε ροή μάζας κλπ).

Πως υπολογίζει ο Θερμιδομετρητής την ποσότητα θερμότητας που απορροφά ένα διαμέρισμα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης ;

Ο θερμιδομετρητής μετράει δειγματοληπτικά σε διακριτά χρονικά διαστήματα τον όγκο του νερού που διέρχεται στο σύστημα (π.χ. σε ένα διαμέρισμα ) και τις θερμοκρασίες του νερού τόσο στην είσοδο προς το διαμέρισμα όσο και στην έξοδό του από αυτό. Η Ηλεκτρονική Μονάδα του Μετρητή, καταχωρεί αυτές τις μετρήσεις και πραγματοποιεί υπολογισμούς σύμφωνα με τον γνωστό τύπο υπολογισμού της παροχής θερμότητας από τους κανόνες φυσικής και θερμιδομετρίας (γινόμενο Q=m×Cp×ΔΤ ) ολοκληρώνοντας το γινόμενο στο χρόνο, όπου συνυπολογίζονται και οι αναγκαίες σταθερές (Cp = ειδική θερμοχωρητικότητα του νερού, m = διόρθωση μετατροπής ροής όγκου σε ροή μάζας κλπ).

Μπορούμε να τοποθετήσουμε Θερμιδομετρητές στην εισαγωγή του νερού σε κάθε θερμαντικό σώμα; Έχω ακούσει ότι οι συσκευές αυτές είναι περισσότερο ακριβής και μετρούν την πραγματική κατανάλωση ενέργειας ενώ οι κατανεμητές κόστους ενέργειας δεν κάνουν το ίδιο;

Θα απαντήσω ξεκινώντας ανάποδα. Η αντίληψη ότι οι κλασσικοί μηχανικοί θερμιδομετρητές δίνουν καλύτερα αποτελέσματα στην κατανομή των εξόδων θέρμανσης είναι λάθος. Οι θερμιδομετρητές είναι συσκευές που μετρούν θερμική ενέργεια και αποτυπώνουν το αποτέλεσμα στην οθόνη τους μετά από υπολογισμό, σε μονάδες που ονομάζονται (Kwh) ή (J). Οι κατανεμητές δαπανών θέρμανσης είναι κάτι διαφορετικό. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας μέτρησης και αξιολόγησής τους είναι μια αδιάστατη τιμή που εκφράζει το πραγματικό ποσοστό κατανάλωσης θερμότητας σε σχέση με την ήδη γνωστή συνολική κατανάλωση του κτιρίου. Όπως προαναφέραμε, στόχος της υπηρεσίας κατανομής του κόστους θέρμανσης είναι η κινητοποίηση των καταναλωτών να εξοικονομήσουν ενέργεια. Θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε θερμιδομετρητές ανά σώμα αλά μια τέτοια επένδυση είναι απαγορευτική σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα αποδώσει και πλέον δεν θα υπάρχει αντικείμενο. Η ποιότητα του συστήματος είναι λιγότερο εξαρτημένη από την αρχή μέτρησης (μέτρηση θερμότητας έναντι μέτρησης θερμοκρασίας με βάση την πραγματική κατανάλωση).

Λύσεις για αυτονομία θέρμανσης
σε παλαιά και νέα κτίρια

Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λανθασμένης μέτρησης της παρεχόμενης θερμικής ενέργειας στις πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση;

Το πρόβλημα των λανθασμένων χρεώσεων, τόσο στις παλιές πολυκατοικίες όπου η κατανομή του κόστους θέρμανσης μέχρι σήμερα γίνεται με τα χιλιοστά, όσο και στις σύγχρονες πολυκατοικίες όπου η κατανομή δαπανών γίνεται με βάση τις ώρες κατανάλωσης αντιμετωπίζεται καταλυτικά με δυο μεθόδους. Η πρώτη μέθοδος εστιάζει στην μέτρηση της μεταφερόμενης θερμότητας από το ζεστό νερό προς τα σώματα ενώ η δεύτερη μέθοδος εστιάζει στην μέτρηση της μεταδιδόμενης θερμότητας από την επιφάνεια του θερμαντικού σώματος προς τον χώρο. Θεωρητικά και πρακτικά αυτές είναι οι μοναδικές ακριβείς και παγκοσμίως αποδεκτές μέθοδοι προσδιορισμού του κόστους θερμότητας με βάση την πραγματική κατανάλωση. Η χρήση θερμιδομετρητών (Compact Heat Meters) ή τοπικών κατανεμητών κόστους θέρμανσης θερμαντικών σωμάτων (Electronic Heat Cost Allocators) χρησιμοποιούνται ήδη πάνω από 3 δεκαετίες στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Κατανομή κόστους θέρμανσης
σε κτίρια με αυτονομία

Άρα η κατανομή των εξόδων θέρμανσης όπως γίνεται στις πολυκατοικίες με αυτονομία έχει ως στόχο την δίκαιη κατανομή δαπανών μεταξύ των κατοίκων που κάνουν χρήση ;

Όχι, ο πρωταρχικός στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι να δώσει κίνητρο στους κατοίκους ενός κτιρίου να εξοικονομήσουν ενέργεια. Η δίκαιη κατανομή των εξόδων θέρμανσης έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Τι ακριβώς σημαίνει η κατανομή κόστους θέρμανσης ή αλλιώς heating cost allocation όπως συνηθίζεται να ακούγεται ;

Η κατανομή του κόστους θέρμανσης είναι μια υπηρεσία που έχει ως βασικό στόχο να παρέχει – γνωστοποιεί τα στοιχεία και δεδομένα για την ατομική τιμολόγηση η οποία είναι ανάλογη με τη χρήση του συστήματος θέρμανσης σε κτίρια όπου υπάρχουν λίγοι μετρητές για πολλούς ανεξάρτητους καταναλωτές με διαφορετικές θερμικές ανάγκες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης έχει την ίδια τιμή με το φυσικό αέριο;

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο, του οποίου η τροφοδοσία είναι αδιάκοπη με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει, υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες.

Είμαι ένοικος σε μία πολυκατοικία με αυτονομία θέρμανσης φυσικού αερίου με κεντρικό λέβητα στο υπόγειο. Στο διαμέρισμα υπάρχει μετρητής που μετράει μονάδες. Στα κοινόχρηστα οι μονάδες αναφέρονται σαν ώρες χρήσης, αλλά στην πραγματικότητα έχω δει ότι κάθε ώρα γράφει 3 με 4 μονάδες. Οι ερωτήσεις μου είναι οι παρακάτω:
1) τελικά τι δείχνει ο μετρητής μου, ώρες ή μονάδες;
2) μπορώ να συνδέσω με κάποιο τρόπο στο φυσικό αέριο και την παροχή νερού και την κουζίνα και τον κλιματισμό; Χρειάζομαι άδεια των υπολοίπων;
3) είναι προτιμότερο να έχω κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία ρυθμισμένη και να το έχω αναμμένο συνέχεια; και ποια είναι μια ιδανική θερμοκρασία για να βάλω τον θερμοστάτη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :     Σχετικά με το ερώτημά σας, δυστυχώς στην πολυκατοικία σας εφαρμόζεται αυτό το οποίο ισχύει στο 90% των πολυκατοικιών που ανεγέρθησαν από το 1980 και μετά. Η εκτίμηση της καταναλισκόμενης ενέργειας σε Ώρες.

Ο μετρητής είναι ένας απλός ηλεκτρικός Ωρομετρητής. Καταγράφει τον χρόνο αθροιστικά των εκκινήσεων του θερμοστάτη σας για ζήτηση θέρμανσης. Μετρά δηλαδή από την στιγμή που ανάβει το λαμπάκι του θερμοστάτη μέχρι την στιγμή που σβήνει.

Αυτό λοιπόν γίνεται αθροιστικά. Πολύ απλά, εσείς μπορεί να μετράτε με το ρολόι σας μια ώρα από την στιγμή που ανοίξατε τον θερμοστάτη σας, αλλά ο θερμοστάτης κάνει παύσεις όταν πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία ο χώρος και αντίστοιχα ο ωρομετρητής παύει να καταγράφει τον χρόνο. Μοιραία λοιπόν, μπορεί σε μια πραγματική ώρα ο ωρομετρητής να καταγράψει 10 λεπτά λειτουργίας, 30 λεπτά λειτουργίας ή 50 λεπτά λειτουργίας. Αν γράψει ακριβώς 1 ώρα, τότε σίγουρα έχετε σοβαρό πρόβλημα στην πολυκατοικία.

Αυτό λοιπόν που διαβάζετε είναι υποδιαίρεση της ώρας, υπάρχει υποδιαστολή.

Εμείς εδώ και χρόνια καταργούμε τους ωρομετρητές και τους αντικαθιστούμε με τους Θερμιδομετρητές, που είναι παγκοσμίως ο μοναδικά αποδεκτός τρόπος μέτρησης της θερμικής ενέργειας σε KWH.

Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο Facebook για να δείτε εγκαταστάσεις ή και τα Έργα μας στο site.

Για να αποκοπείτε από την κεντρική θέρμανση και να κάνετε παράλληλα χρήση του φυσικού αερίου για ζεστό νερό χρήσης και μαγείρεμα, χρειάζεστε την συναίνεση του 51% των ιδιοκτητών συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας χιλιοστών. και προφανώς μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε με το αέριο, ακόμα και τροφοδοσία BBQ  στο μπαλκόνι.

Το τρίτο ερώτημά σας είναι εξαρτώμενο από τις συνθήκες που επικρατούν στον τρόπο λειτουργίας της θέρμανσης στην πολυκατοικία και δεν μπορώ έτσι απλά να σας συστήσω κάτι δήθεν ιδανικό.

Ελπίζω να σας κάλυψα σε όλα σας τα ερωτήματα. Οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε είμαι στην διάθεσή σας.

Ποια είναι η πραγματικότητα για την ποιότητα και την οικονομία που προσφέρουν οι διάφορες πηγές θερμότητας;

ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Πρέπει να γνωρίζετε ότι μια ηλεκτρική συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν αποφασίσετε να ζεσταθείτε όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (εκτός ότι καλύπτει ένα δωμάτιο μόνο και όχι όλο το σπίτι), τότε ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα είναι δυσάρεστη έκπληξη για σας.

Επιπλέον τα ηλεκτρικά καλοριφέρ με κοινή παροχή ηλεκτρικής ισχύος 8 κιλοβάτ δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την ανάγκη θέρμανσης μεγάλων χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τους ηλεκτρικούς λέβητες.

Είτε χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικά σώματα είτε ηλεκτρικό λέβητα,  ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται.

Πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς (όπως ο ήλιος το χειμώνα), χωρίς να ζεσταίνεται ο χώρος. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται. Αν χρησιμοποιηθούν για ζέσταμα του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη μιας κανονικής μέσου μεγέθους κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς και τριφασική παροχή.

Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος  χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή.

ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αν επιλέξουμε να ζεσταθούμε με το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα και την εστία είναι πολύ μεγάλες και ο βαθμός ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρός . Αν τα ξύλα είναι δωρεάν τότε μπορεί και να συμφέρει αλλά και πάλι αυτό δεν λέγεται οικολογική συνείδηση…

Σε αντίθεση με τα κλασσικά τζάκια που αποδίδουν στο χώρο περίπου το 20% της θερμότητας, τα ενεργειακά τζάκια αποδίδουν μέχρι 75%. Ακόμα και αν έχουμε ενεργειακό τζάκι θα πρέπει να προσέξουμε πολύ από πού θα προμηθευτούμε ξύλα.  Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Επίσης θα πρέπει κανείς να μετρήσει και την σχετική υγρασία τους. Τα βρεγμένα ξύλα θα σας δυσαρεστήσουν ιδιαίτερα.

Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά (υγρασία μέχρι 15%), δηλ. να έχουν κοπεί από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη και να χρησιμοποιηθούν μετά από 18 μήνες. Για την καλύτερη διαχείριση της θέρμανσης με τζάκι απαιτείται η τοποθέτηση θερμομέτρων σε όλους τους χώρους για να έχουμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Με την πώληση ξύλων με το κυβικό και πάλι διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν. Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα.

Η ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αποθηκευθεί και να χρησιμοποιηθεί για την θέρμανση των χώρων εγκαθιστώντας τα απαραίτητα συστήματα λειτουργίας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδική πηγή θέρμανσης αλλά μόνον ως συμπληρωματική σε κάποιο βασικό σύστημα εγκατάστασης πετρελαίου, αερίου, αντλίας θερμότητας, ξύλου κτλ. Το κόστος δε της εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος που σαφέστατα θα ανεβάσει το βαθμό απόδοσης ενός υπάρχοντος συμβατικού, είναι πολύ υψηλό και η απόσβεσή του ασύμφορη στις περισσότερες των περιπτώσεων στον οικιακό τομέα.

ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ένα κοινό κλιματιστικό μπορεί να εργαστεί ικανοποιητικά σε ήπιες συνθήκες χειμώνα. Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Το κλιματιστικό γενικά, είναι η μοναδική περίπτωση που εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή δεν ζεσταίνει απλώς αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά μέσον όρο 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.

Όμως, όλα τα κλιματιστικά  ζεσταίνουν  τον χώρο όσο λειτουργούν και μόλις κλείσουν η θερμότητα χάνεται και ο χώρος παγώνει γιατί το μέσο θέρμανσης είναι ο αέρας. Η μετάδοση θερμότητας γίνεται δια μεταφοράς και καθόλου δια ακτινοβολίας όπως γίνεται με τα κοινά θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ). Επιπλέον, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ηλεκτρικές αντιστάσεις ενεργοποιούνται και τότε η κατανάλωση αυξάνει αισθητά. Η θέρμανση με κλιματιστικό πρέπει να χρησιμοποιείται επικουρικά και όχι ως βασική πηγή θέρμανσης. Η λειτουργία γίνεται όπως και το καλοκαίρι, απομονώνοντας τον χώρο που θερμαίνεται από το υπόλοιπο διαμέρισμα.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο όπως διαμηνύουν πολλοί ανταγωνιστές του στα διαφημιστικά τους φυλλάδια. Δυστυχώς τα τελευταία δυο χρόνια επικρατεί μια ταραχή γύρω από την τιμή του πετρελαίου και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης. Την φετινή περίοδο η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25€ το λίτρο, προσφέρεται δε επίδομα θέρμανσης σχεδόν σε όλους τους ενδιαφερόμενους ρίχνοντας την τιμή του λίτρου στα 90 λεπτά του ευρώ.

Δεν αξίζει λοιπόν να επενδύσει κανείς  χρήματα για δήθεν φθηνότερη θέρμανση αγοράζοντας ηλεκτρικές συσκευές όταν έχει ήδη εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης πετρελαίου και μπορεί να αγοράσει σχετικά φθηνό καύσιμο σε τιμές του 2008 – 2009. Κάνοντας μάλιστα μικρές επεμβάσεις στο σύστημα με χαμηλό κόστος επένδυσης μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Μην βιάζεστε λοιπόν να βγάλετε συμπεράσματα και ρωτήστε κάποιο ειδικό για την πραγματική οικονομική θέρμανση με πετρέλαιο.

Για την βέλτιστη απόδοση και ασφαλή λειτουργία ενός λέβητα  χρειάζεται η ετήσια ρύθμιση του καυστήρα . Επιπλέον λόγω των επικαθίσεων που αφήνει το πετρέλαιο στις επιφάνειες του λέβητα μειώνεται η απόδοση . Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται συχνά, καθαρισμό.

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ

Ναι, το φυσικό αέριο είναι οικονομικότερη και συνάμα φιλικότερη πηγή ενέργειας από το πετρέλαιο.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ γίνονται συνεχώς προσπάθειες για μείωση των τιμών αγοράς του φυσικού αερίου από την Πολιτεία για οικονομικότερο οικιακό τιμολόγιο.

Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή και δεν απαιτεί συχνό καθάρισμα ο λέβητας κάτι που καθιστά αμετάβλητο τον βαθμό απόδοσής του. Όσον αφορά τη ρύθμιση του, ισχύει ότι και με το πετρέλαιο. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και δεν απαιτεί φροντίδα για τη προμήθεια του αφού είναι πάντα διαθέσιμο από το δίκτυο.

Υποβάλλετε την ερώτηση που έχετε να κάνετε στον αρμόδιο συνεργάτη μας. Θα σας απαντήσουμε άμεσα. Για όποια άλλη πληροφορία-επισήμανση παρακαλούμε καλέστε μας στο 210 4114164 καθημερινά 9 π.μ. – 5.μ.
 Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σας
0

Your Cart