Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Νέες διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο με την Gazprom

Νέα παράταση πήρε το σίριαλ της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr μετά από αίτημα που κατατέθηκε από τη ρωσική πλευρά, μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη κλιμάκιο της ΔΕΠΑ προκειμένου να υπάρξει ακόμη μια συνάντηση. Το αίτημα αυτό δημιουργεί την αίσθηση στην ελληνική πλευρά ότι η Gazprom είναι έτοιμη να προσφέρει κάτι ακόμη στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου αυτές να μην οδηγηθούν σε ναυάγιο.

Που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πράγματα; Θυμίζουμε ότι η αφετηρία της ελληνικής πλευράς ήταν για τιμή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα), με τους Ρώσους να μην έχουν πέσει κάτω από τα 406 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αέριου.

Μετά τις τελευταίες επαφές που έγιναν και την ανταλλαγή emails, μετά το τελευταίο ραντεβού στις 10 Ιανουαρίου στην Αγία Πετρούπολη, κάποιες πηγές θέλουν να υπάρχει μια μικρή μετακίνηση της Gazprom λίγο πάνω από τα 400 δολάρια, τιμή η οποία δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο το γεγονός ότι η Gazprom ανέλαβε πρωτοβουλία και ζήτησε να υπάρξει ακόμη μια επαφή δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια τελική ρωσική ρελάνς, που θα φέρει μια τιμή, ικανοποιητική για την ελληνική πλευρά. Ποια θα είναι αυτή η τιμή; Όλα δείχνουν ότι εάν η προσφορά της Gazprom αρχίζει από το νούμερο 3 τελικά θα γίνει αποδεκτή.

Και βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι το όποιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κοινοποιηθεί αρμοδίως στην κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν οι τελικές οδηγίες για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος η άποψη πως ένας φιλικός διακανονισμός με άμεση εφαρμογή, είναι προτιμότερος από τη χρονοβόρα διαιτησία και τη μεγαλύτερη έκπτωση που πιθανόν αυτή να φέρει.

Πηγή : B2Green

0

Your Cart