Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Θέρμανση με Ενεργειακό Τζάκι

Ενεργειακό Τζάκι Υψηλού βαθμού απόδοσης

Ενεργειακό Τζάκι

Οι Ενεργειακές Εστίες για Θέρμανση χώρων με αέρα, είναι μια ιδανική πρόταση με μεγάλη οικονομία χρημάτων και ταυτόχρονη ικανοποιητική θερμική άνεση, εφόσον ακολουθούνται κάποιοι σημαντικοί κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Είναι πολύ βασικό να γνωρίζει ο καταναλωτής, πριν επιλέξει να ζεσταθεί με την χρήση ενεργειακής εστίας, ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για την εγκατάσταση αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις συμφέρει να επιλέξει αυτό το μέσο θέρμανσης. Μόνο έτσι θα μπορεί να αξιολογήσει θετικά την επένδυση που θα κάνει χρησιμοποιώντας αυτό το τρόπο θέρμανσης.

Έτσι πολύ απλά κανείς θα πρέπει να γνωρίζει :

1.  Αν υπάρχει η δυνατότητα στο σημείο που επιλέγουμε να τοποθετήσουμε την εστία, να εγκατασταθεί η έξοδος των καπναερίων (καμινάδα) χωρίς την όχληση παρακείμενων διαμερισμάτων, να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας και να οδηγούνται ιδανικά τα καυσαέρια στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου ώστε να μην επηρεάζεται ο ελκυσμός από πλευρικούς ανέμους κτλ. Φυσικά κάποιος καταλήγει σε όλα αυτά μετά από την αυτοψία έμπειρου μηχανικού και την τελική γνωμάτευσή του.

2.  Αν το σημείο το οποίο επιλέγεται να τοποθετηθεί η εστία, είναι το ιδανικότερο για την ομαλή παροχή και διανομή του θερμού αέρα, χωρίς απώλειες, τοπικά αλλά και στους παρακείμενους χώρους του διαμερίσματος δια μέσου αγωγών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο παραγόμενος θερμός αέρας να μπορεί να καλύψει τις συνολικές θερμικές ανάγκες του διαμερίσματος και όχι να περιορίζεται στην θέρμανση μόνο του σημείου που βρίσκεται η εστία. Μια απόλυτα επιτυχημένη εγκατάσταση τέτοιου είδους θα ικανοποιεί το ίδιο σε θέρμανση κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την επιλογή της εστίας αλλά και του ανεμιστήρα για την παροχή του αέρα. Υπάρχουν πολλές οικονομικές εστίες που σε εισαγωγικά τάζουν απίστευτες θερμικές αποδόσεις αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ζητά την πραγματική ωφέλιμη θερμική ισχύ αναγραφόμενη στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις πιστοποιήσεις που έχουν πάρει. Μόνο έτσι θα μπορεί να αξιολογήσει αν αυτό που αγοράζει αξίζει τα λεφτά του.

3.  Ποιες είναι οι πραγματικές θερμικές ανάγκες του διαμερίσματος και αν υπάρχει και δευτερεύουσα πηγή θερμικής ενέργειας όπως ένας λέβητας πετρελαίου ή αερίου, τοπικές κλιματιστικές μονάδες, ηλεκτρικός λέβητας κτλ. Μπορεί κανείς με μικρές επεμβάσεις να χρησιμοποιήσει παράλληλα διαφορετικές πηγές παραγωγής θερμικής ενέργειας απολαμβάνοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη από την λειτουργία τους.

4.  Αν υπάρχει ήδη συμβατικό τζάκι και θέλει να το μετατρέψει σε ενεργειακό ή αν θέλει να τοποθετήσει από την αρχή νέο τζάκι με ή χωρίς συρόμενη πόρτα. Εκεί θα πρέπει να προσέξει κανείς ώστε το συνολικό κόστος να ανταποκρίνεται στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

5.  Σημαντική είναι και η ευκολία παραλαβής καυσόξυλων και ακόμη περισσότερο η αποθήκευσή τους. Η παραλαβή και αποθήκευση δεν είναι μια απλή υπόθεση και αν οι συνθήκες δεν ευνοούν, μπορεί το ενεργειακό τζάκι να αποβεί ακριβότερη πηγή ενέργειας. Θα πρέπει δηλαδή κανείς να κάνει έναν ετήσιο προγραμματισμό για τις ανάγκες του και να μπορεί να παραλαμβάνει στεγνά καυσόξυλα σε πολύ καλή τιμή την κατάλληλη περίοδο και φυσικά να μπορεί να τα αποθηκεύσει και να τα διατηρήσει απαλλαγμένα από υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Στην Φώτο πάνω αριστερά βλέπετε ένα ενεργειακό αερόθερμο τζάκι τύπου κασέτας το μόλις έχει εγκατασταθεί και τίθεται σε δοκιμή για τον έλεγχο καλής λειτουργίας, πριν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει σε κάλυψη και διακόσμηση.

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα σε ωφέλιμη θερμική ισχύ, ενεργειακά τζάκια παγκοσμίως. Με προσδιδόμενη θερμική ισχύ 24Kw και αποδιδόμενη στα 18,4Kw, ανεμιστήρα υψηλής στατικής πίεσης και δυνατότητας μέγιστης παροχής αέρα στα 620m3/h υπερκαλύπτει μια επιφάνεια 90m2 ενώ μπορεί να αποδώσει ακόμα και σε διαμερίσματα 140m2 ικανοποιητικότατα.

     Διανέμει τον παραγόμενο θερμό αέρα έχοντας 2 εξόδους κατάλληλης διατομής στο άνω τμήμα του και οδηγώντας τον ακόμη και σε απόσταση 15m χωρίς απώλειες. Παράλληλα η εστία φέρει ενσωματωμένες ρυθμιζόμενες περσίδες εξόδου του θερμού αέρα για θέρμανση τοπικά στο χώρο που βρίσκεται.   

      DSC_1237Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, έχουν χρησιμοποιηθεί, αγωγοί κυκλικής διατομής τύπου λείας επιφάνειας, ανοξείδωτης κατασκευής ενώ όπου απαιτήθηκαν αλλαγές διεύθυνσης η διακλάδωση, χρησιμοποιήθηκαν μόνο εξαρτήματα κατασκευής λείας επιφάνειας. Στα τερματικά χρησιμοποιήθηκαν ειδικά στόμια βαρέως τύπου του ίδιου κατασκευαστή με δυνατότητα ρύθμισης της απαιτούμενης παροχής και ισχύος, έως και πλήρη διακοπή. Επιπλέον οι αγωγοί έχουν μονωθεί θερμικά καθ’ όλο το μήκος τους με κεραμοβάμβακα πάχους 25mm, βιοδιασπώμενο. Σε συνθήκες ηρεμίας και εξωτερική θερμοκρασία 5οC και  εσωτερική 13οC, απαιτείται 1 ώρα λειτουργίας της ενεργειακής εστίας για να επιτευχθεί θερμοκρασία χώρων 20οC. Από αυτό συμπεραίνουμε ότι μόνο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και έχοντας την απαιτούμενη εμπειρία επιτυγχάνουμε πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα.


0

Your Cart