Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Χειροβομβίδα Bonpet

Untitled-4Η χειροβομβίδα BONPET, είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο προϊόν για χρήση κατάσβεσης της φωτιάς αντί του φορητού πυροσβεστήρα.
Περιέχει 500 ml χημικού υγρού ΒΟΝΡΕΤ σε αεροστεγώς κλεισμένη ειδική πλαστική φυάλη, με διαστάσεις Ø 80 x 200 mm, βάρος 500 gr και δεν είναι υπό πίεση
(δεν περιέχει προωθητικά αέρια).

Το ειδικό αυτό πλαστικό δοχείο έχει τις ιδιότητες ενός απλού πλαστικού δοχείου, αλλά με μία ουσιαστική ιδιαιτερότητα. Οταν το πετάξουμε σπάει σαν να ήταν απο λεπτό γυαλί. Δέν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη στο πέταμα για να σπάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι εάν το αφήσουμε απλά να πέσει στο έδαφος από ενάμισι μέτρο ύψος θα σπάσει.
Το χημικό υγρό ΒΟΝΡΕΤ που περιέχει, είναι οικολογικό και βιοδιασπόμενο προϊόν, δεν περιέχει τοξικές ουσίες που θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία, δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία για το Όζον, ενώ κατά την χρήση της συσκευής με φωτιά δημιουργούνται προϊόντα αποσύνθεσης (ΑΕΡΙΑ) που δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο τα ζώα και το περιβάλλον, κάτι το οποίο έχει πιστοποιηθεί και από την πλευρά των ιδρυμάτων και των Ευρωπαϊκών εργαστηρίων, που έκαναν τις έρευνες.
Η χειροβομβίδα ΒΟΝΡΕΤ είναι κατάλληλη για κατάσβεση πυρκαγιών κατηγορίας Α (ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), Β (ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), C (ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ), F (ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΕΛΑΙΑ) και επίσης για κατάσβεση πυρκαγιών E( ηλεκτρικού εξοπλισμού) χωρίς να προκαλεί βραχυκυκλώματα όταν υπάρχει φλόγα.

Η χειροβομβίδα ΒΟΝΡΕΤ έχει διάρκεια ζωής 5 έτη.
Στην διάρκεια των 5 ετών δεν χρειάζεται καμία συντήρηση διότι δεν περιέχει προωθητικά αέρια.
  • Μας δίνει το πλεονέκτημα αντιμετώπισης της φωτιάς ακόμη και από απόσταση , ειδικά σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η προσέγγισή μας στον φλαιγόμενο χώρο.
  • Δεν προκαλεί πρόσθετες βλάβες και δεν αφήνει υπολείμματα όπως πχ. σκόνη.

Η χρήση της χειροβομβίδας ΒΟΝΡΕΤ

Η χειροβομβίδα ΒΟΝΡΕΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους:

  1. Με πέταγμα απευθείας στην φωτιά σε οποιαδήποτε σχετικά σκληρή επιφάνεια, με τρόπο ώστε να σπάσει και να διαχυθεί το υγρό της σε οσο το δυνατόν μεγαλύτερη φλεγόμενη περιοχή. Εάν το θερμικό φορτίο των καιόμενων υλικών απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα τότε πιθανόν να χρειαστεί και χρήση δεύτερης χειροβομβίδας.Untitled-5
  2. Ανάμειξη του υγρού της χειροβομβίδας με νερό, σε αναλογία 5 % και άνω εάν το μέγεθος της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και δεν επαρκούν μία ή δύο χειροβομβίδες. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε εναλλακτικά να αναμείξουμε το υγρό της χειροβομβίδας μέσα σε ένα δοχείο με 10 Λίτρα νερό και να ψεκάσουμε τις καιόμενες επιφάνειες έχοντας πλέον υλικό με πολλαπλάσια κατασβεστική ικανότητα από το νερό.

Untitled-6

Μηχανισμός Πυρόσβεσης των Χημικών

Σχηματική αναπαράσταση των αντιδράσεων

Σχηματική αναπαράσταση των αντιδράσεων

Όταν το υγρό ΒΟΝΡΕΤ έρθει σε επαφή με την φωτιά, πρώτα παράγει ψύξη ρίχνοντας το θερμικό φορτίο κάτω από το σημείο ανάφλεξης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται προϊόντα αποσύνθεσης (ΑΕΡΙΑ) τα οποία δεσμεύουν τοπικά το οξυγόνο, παράγουν διοξείδιο σπάζοντας έτσι την αλυσίδα της φωτιάς. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό υλικό που έχει Δεύτερη ενέργεια στην κατάσβεση πυρκαγιάς, διότι όπου πέσει το υλικό μετά την θραύση της χειροβομβίδας αφήνει ένα λεπτό στρώμα σε μορφή αφρού που η χημική του σύσταση δεν επιτρέπει την επανάφλεξη της φωτιάς.

Μέτρα προστασίας:

  • Σε περίπτωση εισπνοής: είναι αβλαβές,
  • Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα:
  • είναι αβλαβές, ξεπλύνετε με καθαρό νερό.
  • Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια: εάν φοράτε φακούς επαφής αφαιρέστε τους. Ξεπλύνετε καλά τα μάτια με καθαρό νερό, κρατώντας τα βλέφαρα ανοικτά.

 

Κατηγορίες Φλεγόμενων Υλικών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α (ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • ξύλο και οποιοδήποτε προϊόν ξύλου, έπιπλα, πριονίδια, ξερόχορτα, προϊόντα από μπαμπού κλπ
  • υφάσματα βαμβακερά μάλλινα και συνθετικά, τάπητες και χαλιά, κουρτίνες, χάρτινα προϊόντα, ταπετσαρίες, στρώματα κλπ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β (ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • πετρέλαιο, βενζίνη, κηροζίνη, εύφλεκτα υγρά, χρώματα και βερνίκια με οργανικά διαλυτικά, οινόπνευμα, διαρρέουσες χημικές ουσίες ορυκτέλαια κλπ
  • έλαια κάθε μορφής (χημικά συνθετικά)
  • ελαστικά, πλαστικά ή συνθετικά υλικά, τα οποία λιώνουν με την επίδραση της θερμότητας και φλέγονται σαν ρευστά ( PE , PP , παραφίνη)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ F (ΕΛΑΙΑ)
  • Μαγειρικά έλαια, λίπη κλπ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ C (ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • Εύφλεκτα αέρια : φυσικό αέριο, προπάνιο – βουτάνιο ( UNP ),ασετιλίνη, φωταέριο, υδρογόνο ,…
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ)
  • Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μόνο με πέταμα της χειροβομβίδας απο απόσταση.
Προσοχή!!! Απαγορεύεται η χρήση σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς εάν αναμείξουμε το υγρό της χειροβομβίδας με νερό.
0

Your Cart