Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Αμπούλα Bonpet

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ
& ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ BONPET

Untitled-1

Το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης ΒΟΝΡΕΤ, είναι προϊόν υψηλής τεχνολογίας και αποτέλεσμα πολύχρονων δοκιμών σε πανεπιστήμια της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τον στρατό της.

Η εξέλιξη της χημικής φόρμουλας συνεχίστηκε στην Ευρώπη από πανεπιστημιακούς χημικούς μηχανικούς καθιστώντας το υγρό ΒΟΝΡΕΤ ένα από τα ισχυρότερα κατασβεστικά υλικά Παγκοσμίως.

Η αμπούλα BONPET, περιέχει 600 ml χημικού υγρού σε αεροστεγώς κλεισμένη γυάλινη αμπούλα με πάχος γυαλιού 1 mm και διαστάσεις Ø 80 x 280 mm, ολικό βάρος 1030 g και δεν είναι υπό πίεση (δεν περιέχει προωθητικά αέρια).  Το διάλυμα αυτό δεν είναι βλαβερό δεν περιέχει τοξικές ουσίες που θα αποτελούσαν κίνδυνο για την υγεία, δεν περιέχει καμία βλαβερή ουσία για το Όζον, ενώ κατά την χρήση της συσκευής με φωτιά δημιουργούνται προϊόντα αποσύνθεσης (ΑΕΡΙΑ) που δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο τα ζώα και το περιβάλλον, κάτι το οποίο έχει πιστοποιηθεί και από την πλευρά των ιδρυμάτων και των Ευρωπαϊκών εργαστηρίων, που έκαναν τις έρευνες.

Στο τέλος της διαδικασίας αποσύνθεσης μένει μόνο μαγειρικό αλάτι.

Η συσκευή ΒΟΝΡΕΤ είναι κατάλληλη για κατάσβεση πυρκαγιών κατηγορίας:

  • Α (ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • Β (ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • C (ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • F (ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΕΛΑΙΑ)

και επίσης για κατάσβεση πυρκαγιών ηλεκτρικού εξοπλισμού τάσεως έως και 35000 Volt (δηλαδή μέχρι και μετασχηματιστές δικτύου διανομής υψηλής τάσης) χωρίς να προκαλεί βραχυκυκλώματα.

Η συσκευή ΒΟΝΡΕΤ κατά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου απαιτείται ως ΑΥΤΟΔΙΕΓΕΙΡΟΜΕΝΟΣ πυροσβεστήρας οροφής, με διάρκεια ζωής 10 έτη.

Στην διάρκεια των 10 ετών δεν χρειάζεται καμία συντήρηση διότι είναι τελείως ΑΥΤΟΝΟΜΟ σύστημα, δεν περιέχει προωθητικά αέρια, δεν απαιτεί αισθητήρες η οποιοδήποτε άλλο μέσο για την ενεργοποίηση της.
Όλες οι αμπούλες ελέγχονται και κλείνονται χειροποίητα, είναι δε το μοναδικό προϊόν παγκοσμίως που διαθέτει εγγύηση σίγουρης λειτουργίας.

Πιστοποιητικά

Είναι προϊόν ελεγμένο και πιστοποιημένο από μεγάλα εργαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής (NFPA 18 on Wetting Agents), της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και σχεδόν όλων των Βαλκανικών χωρών και πολλών άλλων χωρών Παγκοσμίως.
Είναι εγκεκριμένο από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος (22734 Φ. 701.6 της 30/4/2007), καθώς και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (4232/06/08 της 4/3/2008).
Επίσης το κατασβεστικό υγρό ΒΟΝΡΕΤ είναι καταχωρημένο στο Γενικό Χημείο του Κράτους με ID No 15381.
Τα συστήματα Πυρόσβεσης ΒΟΝΡΕΤ και το υγρό ΒΟΝΡΕΤ χρησιμοποιούνται και από το ΝΑΤΟ με κωδικό (WL0606201).
Η Αμπούλα BONPET διαθέτει επίσης και πιστοποιητικό της MARITIME (REGISTER OF SHIPPING) κατά SOLAS-74.
Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ λειτουργία της βασίζεται στην χημική σύσταση του διαλύματος που περιέχει και είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ παγκοσμίως.
Όταν ξεσπά μια φωτιά και αυξάνεται η θερμοκρασία, το χημικό διάλυμα πυρόσβεσης μέσα στη γυάλινη αμπούλα αρχίζει να θερμαίνεται και να παράγει αέρια όποτε ξεκινά σταδιακά η διαστολή. Όταν η ανώτατη πίεση αντίστασης της γυάλινης αμπούλας ξεπεραστεί, το γυαλί σπάει και το χημικό υγρό πυρόσβεσης διαχέεται με ψεκασμό.

Untitled-3

 Η αμπούλα BONPET θα ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν η θερμοκρασία του πυροσβεστικού υγρού που περιέχει φτάσει τους 90˚C. Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία γύρω από την αμπούλα υπερβεί τους 120˚C, η οποία είναι η συνήθης θερμοκρασία ενός φλεγόμενου χώρου.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

Όταν το υγρό ΒΟΝΡΕΤ έρθει σε επαφή με την φωτιά, πρώτα παράγει ψύξη ρίχνοντας το θερμικό φορτίο κάτω από το σημείο ανάφλεξης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται προϊόντα αποσύνθεσης (ΑΕΡΙΑ) τα οποία δεσμεύουν τοπικά το οξυγόνο παράγουν διοξείδιο σπάζοντας έτσι την αλυσίδα της φωτιάς. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι είναι το μοναδικό υλικό που έχει Δεύτερη ενέργεια στην κατάσβεση πυρκαγιάς, διότι όπου πέσει το υλικό μετά την ενεργοποίηση της Αμπούλας αφήνει ένα λεπτό στρώμα σε μορφή αφρού που η χημική του σύσταση δεν επιτρέπει την επανάφλεξη της φωτιάς.
H Αμπούλα τοποθετείται πολύ απλά και εύκολα βιδώνοντας την βάση στήριξης που διαθέτει (με δυο βίδες) πάντα σε οριζόντια θέση και καλύπτει επιφάνεια 4 m² η 8 m³ για κατηγορίες πυρκαγιών Α (Στερεά υλικά) και 2 m² για κατηγορίες πυρκαγιών Β (Υγρά καύσιμα).
Δεν προκαλεί καμία βλάβη σε μηχανήματα και σε ηλεκτρονικούς εξοπλισμούς και δεν αφήνει υπολείμματα όπως πχ. σκόνη.

Όλα τα προϊόντα της BONPET SYSTEMS d.o.o. διαθέτουν ISO 9001: 2008 από την BUREAU VERITAS γιά την παραγωγή τους.

Η ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ χρήση της Αμπούλας πραγματοποιείται με τους εξής τρόπους.

  • Με πέταγμα της Αμπούλας απευθείας στην φωτιά με τρόπο ώστε να σπάσει η Αμπούλα και να διαχυθεί το υγρό της σε όλη την καιόμενη επιφάνεια. Εάν το θερμικό φορτίο των καιόμενων υλικών απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα τότε πιθανόν να χρειαστεί και χρήση δεύτερης Αμπούλας.
  • Ανάμειξη του υγρού της Αμπούλας με νερό, σε αναλογία 6 % και άνω εάν το μέγεθος της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και δεν επαρκούν μια η δυο Αμπούλες. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε εναλλακτικά να αναμείξουμε το υγρό της αμπούλας μέσα σε ένα δοχείο με 10 Λίτρα νερό και να ψεκάσουμε τις καιόμενες επιφάνειες έχοντας πλέον υλικό με εικοσαπλάσια κατασβεστική ικανότητα από το νερό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α (ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • ξύλο και οποιοδήποτε προϊόν ξύλου, έπιπλα, πριονίδια, ξερόχορτα, προϊόντα από μπαμπού κλπ
  • υφάσματα βαμβακερά μάλλινα και συνθετικά, τάπητες και χαλιά, κουρτίνες, χάρτινα προϊόντα, ταπετσαρίες, στρώματα κλπ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β (ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • πετρέλαιο, βενζίνη, κηροζίνη, εύφλεκτα υγρά, χρώματα και βερνίκια με οργανικά διαλυτικά, οινόπνευμα, διαρρέουσες χημικές ουσίες ορυκτέλαια κλπ
  • έλαια κάθε μορφής (χημικά συνθετικά)
  • ελαστικά, πλαστικά ή συνθετικά υλικά, τα οποία λιώνουν με την επίδραση της θερμότητας και φλέγονται σαν ρευστά ( PE , PP , παραφίνη)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ F (ΕΛΑΙΑ)
  • Μαγειρικά έλαια, λίπη κλπ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ C (ΑΕΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ)
  • Εύφλεκτα αέρια : φυσικό αέριο, προπάνιο – βουτάνιο ( UNP ),ασετιλίνη, φωταέριο, υδρογόνο ,…
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ)

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις – ΜΟΝΟ για την Αμπούλα Αυτόματης Πυρόσβεσης BONPET η οποία είναι κατάλληλη ειδικά για εγκαταστάσεις μηχανημάτων υψηλής τάσεως άνω των 1000 V, σταθμούς μετασχηματισμού και για συστήματα υψηλών τάσεων (10000 V – 35000 V)

0

Your Cart