Go to Top
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας

Θέρμανση με Πετρέλαιο-Χρήσιμες Συμβουλές για μείωση της κατανάλωσης

1. Καλέστε έναν Αδειούχο Συντηρητή Καυστήρων και ζητήστε έλεγχο του συγκροτήματος λέβητα-καυστήρα, μέτρηση καυσαερίων και ρύθμιση καύσης. Ζητήστε να σας υποβάλλει το φύλλο ελέγχου καυσαερίων με την ανάλυση της καύσης καθώς και τυγχόν παρατηρήσεις που μπορούν να βελτιώσουν το σύστημα και να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Ένας καλά συντηρημένος λέβητας και ανάλογα με την παλαιότητα, μπορεί να επιφέρει μια μείωση κατανάλωσης έως και 15%.
Επιπλέον ζητήστε από τον τεχνικό να ελέγξει την ορθή θέση του θερμοστάτη σε σχέση με τους χώρους του διαμερίσματος και την λειτουργία αυτού. Καλό είναι να τοποθετήσετε έναν ψηφιακό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη τελευταίας τεχνολογίας. Τέλος, ελέγξτε κατά την λειτουργία της θέρμανσης, αν τα θερμαντικά σώματα ζεσταίνονται ομοιόμορφα κατά μήκος και καθ’ύψος. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αν το σώμα δεν ζεστένεται πλήρως, δεν αποδίδει την θερμαντική ισχύ που προβλέπει ο κατασκευαστής του. Σε περίπτωση προβλήματος, θέστε τον θερμοστάτη στην θέση κλειστό και εξαερώστε τα σώματα σε κρύα κατάσταση. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί καλέστε τον τεχνικό σας να παρέμβει.

2. Πριν ξεκινήσετε την θέρμανση σκεφθείτε ποιες είναι πραγματικά είναι οι θερμοκρασίες που έχετε ανάγκη μέσα στο σπίτι και ξεκινήστε με την ρύθμιση του θερμοστάτη από χαμηλά. Αν η θερμοκρασία που θα ρυθμίσετε δεν σας ικανοποιεί, αυξήστε σταδιακά ανά 0,5 βαθμούς κελσίου και δείτε το αποτέλεσμα σε βάθος 2-3 ημερών. Προσπαθήστε τα βήματα ρύθμισης του θερμοστάτη να είναι σε μικρή κλίμακα και σταδιακά. Πάντα θα δείνετε χρόνο στο σύστημα να σας αποδόσει και μετά θα κρίνετε το αποτέλεσμα.

3. Η εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης θερμοκρασίας περιβάλλοντος μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση στην κατανάλωση. Αν είναι αδύνατη η εγκατάσταση αυτής, μειώστε λίγο τον θερμοστάτη του λέβητα. Πάντα οποιαδήποτε επέμβαση προτίθεστε να κάνετε, συμβουλεύω να ενημερώσετε πρώτα τον Συντηρητή σας.

4. Εάν υπάρχουν σωληνώσεις ακάλυπτες δίχως μόνωση και διελεύουν εξωτερικά προς τα διαμερίσματα, περνούν από εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους ή ακόμα και τα τμήματα εκείνα που ξεκινούν από το λεβητοστάσιο, είναι πολύ καλό να τις μονώσετε. Υπάρχουν πλέον ορθές και εύκολες τεχνικές μόνωσης υφιστάμενων σωληνώσεων. Η μόνωση μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 7% στην κατανάλωση

5. Αν πρόκειται για πολυκατοικία, σημαντική μείωση στην κατανάλωση θα επιφέρει η εγκατάσταση θερμοστατικών κεφαλών σε όλα τα σώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για τοπικούς θερμοστάτες χώρου όπου, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κατανεμητών κόστους ενέργειας, δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα για μια παλιά πολυκατοικία και ως πρός την Ενεργειακή αναβάθμιση και αποδοτικότητα του κτιρίου αλλά και ως προς την δίκαιη κατανομή δαπάνων μεταξύ των κατοίκων.

6. Προσπαθήστε να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στην χαμηλότερη δυνατή επιθυμητή θερμοκρασία με μια συνεχή λειτουργία. Ακόμη καλύτερα τοποθετήστε θερμοστάτη με χρονοπρογραμματισμό και δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αυξημένη και μειωμένη θερμοκρασία. Είναι προτιμότερο από το να διακόπτετε τελείως και να επανεκινήτε την θέρμανση πολλές φορές το 24ωρο.

7. Αερίζετε το χώρους του διαμερίσματος για περίπου 15 λεπτά κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Απενεργοποιήτε την θέρμανση πριν ξεκινήσετε την διαδικασία.

8. Αποφεύγετε την κάλυψη των θερμαντικών σωμάτων με διακοσμητικά έπιπλα και προσπαθήστε να διατηρείτε μια απόσταση επίπλων και άλλων αντικειμένων από αυτά ώστε να μην αλειώνεται η αποδιδόμενη θερμική ισχύς προς τον χώρο.

9. Έχετε κλειστά τα εξωτερικά παντζούρια του διαμερίσματος κατά την διάρκεια της νύχτας ώστε να μειώνετε τις θερμικές απώλειες. Αν τα κουφώματα είναι παλιά προσπαθήστε με κάποια ειδικά υλικά που κυκλοφορούν στην αγορά να σφραγίσετε τα πλαίσια. Έτσι θα βοηθήσετε στην μείωση των απωλειών. Πηγή B2Green

Μην σπαταλάτε ενέργεια - Κρατήσετε τη ζέστη μέσα στο σπίτι

Πώς μπορεί να κρατήσει κανείς το σπίτι του ζεστό, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε πολυέξοδες λύσεις, όπως την τοποθέτηση διπλών τζαμιών ή μετατροπές στη μόνωση και άλλες εναλλακτικές λύσεις, που είναι μεν αποτελεσματικές αλλά… χρειάζεται κανείς να «βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη»;

Απλές και φτηνές λύσεις για να… ζεστάνετε το κοκαλάκι σας, όπως την κατέγραψε σε άρθρο του ο Tom Heyden για το BBC:

1. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο: Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε την απώλεια ζέστης από τα καλοριφέρ, ειδικά όσα είναι τοποθετημένα σε τοίχους που «κοιτούν» προς το εξωτερικό τμήμα του κτιρίου. Απλά τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου πίσω από το καλοριφέρ, για να αντανακλάσετε τη ζέστη προς το εσωτερικό του δωματίου, προτείνει η Sophie Neuburg από την οργάνωση Friends of the Earth.

2. Βάλτε χοντρές κουρτίνες: Είναι ένας απλός τρόπος να προστατέψετε το σπίτι σας από την απώλεια ζέστης μέσω των παραθύρων. «Όσο πιο χοντρή η ύφανση τόσο το καλύτερο» είπε η Archna Luthra από το moneysavingexpert.com.

3. Όταν έχει ήλιο μην κλείνετε τις κουρτίνες, αφήστε τις ακτίνες του να «μπουν» στο χώρο σας. Εκμεταλλευτείτε όσο πιο πολύ μπορείτε τη «δωρεάν θέρμανση» που σας προσφέρει ο Ήλιος. «Κρατήστε τις κουρτίνες και τα παντζούρια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κλείστε τα όταν πέσει το φως» συμβουλεύει η οργάνωση Age UK.

4. Αποφύγετε τις απώλειες στην θερμότητα από το τζάκι όταν δεν το χρησιμοποιείτε, τοποθετώντας ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας. Μην ξεχάσετε να το αφαιρέσετε όταν θελήσετε να ανάψετε και πάλι ξύλα!

5. Καλύψτε οποιαδήποτε χαραμάδα ή κενό με ειδικά αυτοκόλλητα ή προστατευτικά για πόρτες παράθυρα.

6. Καθαρίστε τα καλοριφέρ σας και μην τοποθετείτε μπροστά από αυτά μεγάλα έπιπλα.

7. Αν έχετε ψηλό ταβάνι τοποθετήστε ένα μικρό ράφι επάνω από τα καλοριφέρ. «Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να “οδηγήσετε” τη ζέστη προς το εσωτερικό του χώρου, αντί να πάει κατευθείαν στο ταβάνι» προσθέτει η Sophie Neuburg. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει ακόμη κι αν έχετε καλοριφέρ δίπλα σε παράθυρα με κοντές κουρτίνες, όπου ο ζεστός αέρας μπορεί να “παγιδευτεί” ανάμεσα στο παράθυρο και τις κουρτίνες».

8. Κλείστε τις πόρτες στα δωμάτια που δε χρησιμοποιείτε.

9. Καλύψτε τα «γυμνά» πατώματα, καθώς ευθύνονται για το 10% περίπου της απώλειας ζέστης αν δεν είναι μονωμένα με χαλί ή μοκέτα. Πηγή Econews

0

Your Cart